Отменен полет? Кога и как мога да взема обезщетение

Отменен полет? Кога и как мога да взема обезщетение Снимка: Pixabay.com

Запознайте се с правата си.

Според Европейски регламент 261/04 имате право на обезщетение при отменен полет на стойност до €600, както и на възстановяване на разходите за билета или алтернативен полет до крайната дестинация. За да получите дължимото обезщетение, е важно да знаете какви са пътническите ви права и как да ги защитите. 

Първо, за да имате право на обезщетение за отменен полет, е необходимо полетът ви да е бил опериран от авиолиния, регистрирана на територията на ЕС, или да е излетял от летище в рамките на Европейския съюз.

В допълнение разделите от регламента, които се отнасят за отмяна на полет, се прилагат и в Албания, Босна и Херцеговина, Исландия, Косово, Македония, Норвегия, Сърбия, Черна гора и Швейцария.

Второ, важно е кога авиокомпанията ви информира за отменен полет.  

В случай че авиокомпанията ви информира за отмяната в срок, по-голям от 14 дни преди датата на полета, тя не се задължава да ви изплати обезщетение. Въпреки това превозвачът е длъжен да ви предостави подходящ алтернативен полет до крайната дестинация или възстановяване на пълната сума за неизползвания билет. 

Също така, ако въздушният превозвач ви предложи полет, който излита и каца в разумен срок спрямо оригиналния, превозвачът не се задължава да ви изплати обезщетение за отмяната. Авиолинията се освобождава от изискването да изплати обезщетение в следните случаи:
 

Предизвестие

Изисквания за алтернативен полет 14 дни - Няма. 
7-13 дни - излита не по-късно от 2 часа и каца не по-късно от 4 часа спрямо оригиналния полет.
По-малко от 7 дни - излита не по-късно от 1 час и каца не по-късно от 2 часа спрямо оригиналния полет. 

В противен случай авиолинията може да ви дължи обезщетение на стойност до €600.


 

Стойността на обезщетението за отменен полет, голямо закъснение (над 3 часа) или отказан достъп до борда се определя от дължината на вашето пътуване. Ако разстоянието до крайната дестинация не надхвърля 1500 км, имате право на компенсация от €250 от авиолинията. Дължимото обезщетение нараства до €400, ако полетът е между 1500 и 3500 км. Стойността на компенсацията се увеличава на €600, в случай че дължината на пътуването е над 3500 км. 

Според Европейски регламент 261, независимо дали отмяната е била причинена от извънредни обстоятелства или е по вина на авиолинията, можете да изберете една от следните възможности: 
а) Предоставяне на алтернативен полет до крайната дестинация във възможен най-кратък срок, както и покриване на разноските за хотелски престой и храна за периода до прекачването ви. Имате и възможността да изберете да летите на по-късна дата. 

б) Възстановяване на стойността на резервацията, както и предоставяне на обратен полет до началната точка на вашето пътуване. 

В някои от случаите, в които изберете пренасочване до крайната дестинация, авиолинията би могла да ви осигури билет за по-висока класа от този, който сте закупили. В този случай не трябва да доплащате разликата в резервациите. 

Същевременно, ако превозвачът ви предложи да пътувате в по-ниска класа, имате право на възстановяване на между 30 и 75% от стойността на билета, който сте закупили.


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: