В Русия активизират внедряването на изкуствения интелект в учрежденията

В Русия активизират внедряването на изкуствения интелект в учрежденията Снимка: https://www.pikist.com

Руското правителство планира да активизира усилията си по внедряването на изкуствен интелект във ведомствата и фирмите. С разработването на планове със съответстващи мерки ще се заемат ръководителите на цифровата трансформация (РЦТ) на федералните органи на изпълнителната власт, се съобщава на сайта на руското правителство.

 

„Дейностите по изкуствения интелект ще влязат в национални и федерални проекти, във ведомствени програми за цифрова трансформация. Всяко учреждение трябва да разработи схема за поетапно въвеждане на изкуствения интелект в дейността на своите ведомства и отрасли", се казва в съобщението на заместник-председателя на съвета на министрите Дмитрий Чернишенко.


Той добави, че правителството ще предвиди и мерки за подкрепа на местните технологии и стимулиране на въвеждането на изкуствен интелект в компаниите и фирмите. В частност става въпрос за финансиране на пилотни проекти по внедряване на местни решения и подкрепа за стартъпи на фирми на ранните стадии. При това здравеопазването, селското стопанство, транспортът и промишлеността ще бъдат разглеждани като приоритетни области.

 

Развитието на цифровата икономика в Русия и цифровата трансформация са предвидени в националната програма „Цифрова икономика", която се реализира по инициатива на президента Владимир Путин.

 

 Програмата предвижда повишаване на вътрешните разходи за развитие на цифровата икономика за сметка на всички източници на финансиране, осъществяване в страната на стабилна и безопасна информационно-телекомуникационна инфраструктура за високоскоростен пренос, обработка и съхраняване на големи обеми от данни, както и предоставянето за използване от държавните органи и организации предимно на руски софтуер, разработен от местни фирми. Общо за изпълнението на програмата „Цифрова икономика" се планира да се отделят повече от 1,8 трилиона рубли до 2024 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: