В Канада намаляват драстично дистанционно работещите до края на 2020

В Канада намаляват драстично дистанционно работещите до края на 2020 Снимка: Unsplash

До декември 2020 г. в най-голямата канадска провинция Квебек вероятно ще са останали не повече от 17% работещи дистанционно служители.

До тези изводи са стигнали от агенция Léger след проведено проучване от името на Търговско-промишлената камара на Квебек (CCIQ) сред представителна извадка от частни работодатели с 10 или повече служители.

В самото начало на пандемията делът на работещите дистанционно в Канада е скочил на 57%. Следователно очакваният спад до края на годината е от порядъка на 40 процентни пункта.

В момента вече този процент е паднал до 32, което е ясен знак, че тенденцията наистина върви стремглаво към понижение и очевидно модата на работата от разстояние, поне в Канада, вече не е актуална. Причината е, че работодателите в Квебек не са убедени в ефективността на този начин на работа.

Според изследването само 10% от работодателите смятат, че техните служители са по-продуктивни от вкъщи, отколкото в офиса. Голям процент, 62%, са на мнение, че дистанционната работа не допринася за производителността на компаниите, така че техните служители трябва да се върнат в офиса.

От друга страна, 71% от работодателите са изразили мнение, че служителите им се радват да работят от вкъщи точно толкова, колкото и в офиса. Следователно те смятат, че е безсмислено да продължават да им позволяват да работят от разстояние, тъй като за служителите им това според тях не би променило съществено нищо.

93% от работодателите вече са предприели или планират да предприемат стъпки за връщане на служителите в офиса. Те се снабдяват със санитарно оборудване или инсталират плексигласови табели за спазване на разстоянието от два метра.

На другия полюс обаче са мненията на самите служители, според проучването. Един от двама служители, които вече са работили дистанционно, са харесали толкова много този начин на работа, че са отговорили, че искат да продължат да работят по същия модел „в дългосрочен план“. Нещо повече, един от двама служители заявяват, че са готови да сменят работодателя си, ако последният прекрати работата от разстояние в своята компания.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: