Какъв е произходът на океаните

Какъв е произходът на океаните Снимка: pixabay.com

Древни метеорити подсказват, че океаните не са дошли от космоса.

Според нови изследвания земните океани може да са се образували директно от „звезден прах“ на ранната Слънчева система, оспорвайки идеята, че по-голямата част от земната вода е доставена тук от метеорити и комети.

Учените, изучаващи редки метеорити, за които се смята, че са се образували в горещата вътрешна Слънчева система, откриха, че древните скали съдържат повече водород, отколкото се смяташе досега, а водородът, заедно с кислорода, е една от двете основни съставки на водата.

Учените от години се опитват да обяснят мистерията и разработиха теория, че младата Земя е бомбардирана от богати на вода метеорити и ледени комети от замръзналата външна Слънчева система, която се е превърнала в нашите океани, езера, реки и облаци.

Но това екзотично предложение не съвпада с показателите на химически следи в състава на Земята и не обяснява пряко голямото количество вода, затворена под земята в скалите.

Пиани и нейните колеги изследваха енстатитни хондритни метеорити, за които се смята, че са се образували в горещите вътрешни части на Слънчевата система преди повече от 4,5 милиарда години, заедно с нашата планета и други планети със скали.

Само досега са открити около 200 енстатитни хондрити, но те отговарят само на специфични аспекти на химичния състав на нашата планета.

Това предполага, че те са подобни на „строителните блокове“, които са образували Земята от междузвездна мъглявина - „звезден прах“ - в ранната Слънчева система, каза Пиани.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: