Аномални валежи: Учените разкриха нови тайни на Марс

Аномални валежи: Учените разкриха нови тайни на Марс Снимка: https://www.avaruus.fi

Порои с продължителност няколко хиляди години без прекъсване и ниво на валежите, превишаващо 150 метра, могат да бъдат вероятна причина за наличието на вода на повърхността на древния Марс.

Преди милиарди години на Марс са валели толкова мощни дъждове, че след тях на Червената планета са се появили цели езера. Това се казва в ново проучване на американски учени, публикувано в списание Geology.

 

Експертите смятат, че някъде около 3,5–4 милиарда години назад на повърхността на Марс са се излели големи количества вода, което е променило релефа на планетата. В резултат на тези порои са се появили речни канали и няколко „басейна". „На Марс е имало толкова много дъждове и разтопен сняг, че са били достатъчни да запълнят тези речни корита и езера", смята Гая Стаки де Куей, планетолог в Тексаския университет.

 

Моделирането на климата на Марс в толкова далечна епоха е голямо предизвикателство и невероятно сложна задача, но наличните резултати от анализите на геоморфологията и химията на планетата показаха, че някога на повърхността й е имало много вода. Вярно е, че досега учените не могат да определят колко дълго са продължили марсианските дъждове, но следите, оставени на повърхността на планетата, дават представа за тяхната сила. Използвайки спътникови снимки и топографията на планетата, учените са изследвали 96 сега сухи марсиански езера, за които се предполага, че са се образували преди няколко милиарда години.

 

За времето на един порой, който учените смятат, че е можел да продължи няколко дни или хиляди години без прекъсване, на Марс са падали между 4 и 159 метра валежи, смятат учените.

 

Авторите на изследването признават, че е възможно техните модели да не са много точни. Въпреки това, получените данни позволяват по-добре да се изучи процесът на развитие на Марс, а това от своя страна ще помогне да се оцени предразположеността на планетата към съхраняване на формите на живот. Марсоходът Perseverance, стартиран през юли, ще работи в това направление.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: