Избираме форма на обучение за децата си – законови промени, валидни само за една година

Избираме форма на обучение за децата си – законови промени, валидни само за една година Снимка: pixabay.com

15 до 20 училища ще се превърнат в центрове за дистанционно обучение на ученици от множество училища и региони в страната.
Промени в закона ще дадат на родителите възможност да изберат различна форма на обучение за детето си в условията на епидемията от COVID-19. Това обяви днес министърът на образованието Красимир Вълчев.

Измененията в закона за училищното и предучилищното образование ще бъдат разгледани от ресорната парламентарна комисия следващата седмица. Те ще бъдат в сила само през следващата учебна година, подчерта министърът.

По думите му освен присъствената форма за обучение в класната стая се предвижда създаването на „особена дневна форма на обучение, която ще ползва режима на самостоятелната форма, но ще съчетае и предимствата на останалите форми. Най-вече дистанционната форма или обучение в електронна среда. Възможностите ще бъдат: първо - по медицински причини, второ – с разрешителен режим при определени условия. Това, което в момента имаме при самостоятелна форма на обучение. Това не означава безусловна възможност, това не означава широко отваряне на вратата". 

„Най-добрата форма на обучение за учениците остава присъствието в клас - напомни Красимир Вълчев. - Предвижда се още от началото на октомври да започне дистанционната форма на обучение, която се различава от обучението в електронна среда."


Това е различна организация на учебния процес, при която ученикът сменя класа си и осъществява взаимодействие с нови учители, обясни Вълчев.
 
„Намеренията ни, засега, са между 15 и 20 училища да се превърнат в центрове за осъществяване на дистанционна форма на обучение. За тези училища това ще означава организиране на втори образователен процес, с допълнителни часове на техните учители или допълнителни учители. 
Един такъв център може да обхване ученици от много училища, дори от повече от една област", посочи министърът.
 
Междувременно всяко едно училище трябва да изготви списък с превантивни мерки. Задължително е условието родителите да бъдат уведомявани всяка седмица за епидемичната ситуация в училището, а при установен случай със заразен преподавател или ученик информацията да бъде незабавно съобщена. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: