Нова технология заменя обидните изрази с вежливи

Нова технология заменя обидните изрази с вежливи Снимка: https://www.pikist.com

Тя цели да предпази подрастващите от кибербулинга.

Финландска компания създаде технология, която ще заменя обидни и оскърбителни изказвания с учтиви. Тя ще бъде достъпна в програмите за редактиране на текст, пише Daily Mail.

 

 По този начин разработчиците се надяват да създадат по-добро виртуално пространство. Обидните фрази ще се „размиват“ и замъгляват, текстът, който се предлага да ги замени, ще се появява до тях. Например вместо думите „мразя те", технологията ще предложи фразата „не съм съгласен с теб".

 

 „Искаме хулиганите в социалните мрежи да преосмислят думите, които използват, и действителното значение, което стои зад тях", обясни представител на компанията разработчик Киа Харинг (Kia Haring). Тя подчерта, че това ще помогне на децата да се предпазят от кибербулинга (кибертормоз). Според специалистката непълнолетните са по-беззащитни срещу оскърблеинята и това може да им причини психологическа травма.

 

Харинг добави, че разработката има за цел по-скоро да обучи тийнейджърите да се изразяват коректно. Вежливият език за комуникация, според представителката на компанията, трябва да се използва в интернет „.по подразбиране“. Вместо ругателства, по-добре да изразяваме несъгласието си по по-учтив начин, смята тя.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: