Американска инвестиционна компания закупи тима на Уилямс във Формула 1

Американска инвестиционна компания закупи тима на Уилямс във Формула 1 Снимка: wikimedia.org

Отборът на Уилямс във Формула 1 оповести, че е бил закупен от американската частна инвестиционна компания Dorilton Capital.

През последните години британският тим изпитваше сериозни финансови затруднения, които доведоха до лошото представяне на пистата и последното място при отборите във Формула 1 за последните две сезона. 

В края на месец май тази година ръководството на отбора заяви, че „обмисля частична или пълна продажба на активите на тима", като част от мерките за справяне с лошата финансова ситуация.

Dorilton Capital е базирана в Ню Йорк частна инвестиционна компания, която активно се реализира на пазара в сектори като здравеопазване, инженерство и производство.

Сделката за продажбата на тима е била одобрена единодушно от борда на директорите на Уилямс и дори от основателя на компанията, сър Франк Уилямс. Смята се, че след този ход е „осигурено успешното бъдеше на отбора на Уилямс във Формула 1".

Новите собственици заявяват, че нямат намерение да променят името на отбора или това на състезателните болиди „от уважение към престижа на марката". 

Бе потвърдено също, че тимът ще остане базиран, където е към момента, а именно в Гроув, Великобритания.

Шефката на тима Клеър Уилямс, която е дъщеря на основателя му, заяви:

След разглеждането на възможностите за развитие на компанията, които имахме, стигнахме до заключението, че се нуждаем от партньор, който споделя същата страст като нас относно състезанията и който да развива отбора в посоката, която му е присъща, а именно към върха."

Намерихме точно това у Dorilton, които, с удоволствие съобщавам, са новите собственици на Уилямс. Нямаме търпение да започнем работа с тях. Продажбата ще осигури оцеляването на отбора, но по-важно, ще му даде възможност да се развива по-бързо в правилната посока."

Това е краят на една епоха за Уилямс, притежаван от нашето семейство от деня на създаването му, но пък е и нова страница в дългогодишната история на този велик отбор", завърши Клеър Уилямс.  

Председателят на Dorilton Capital Матю Савидж също коментира сделката:

Много сме щастливи, че ще сме част от историята на Уилямс Рейсинг и сме впечатлени от възможностите, които този бизнес предлагаНямаме търпение да започнем съвместна работа и да разберем къде е належащо да бъдат направени инвестиции за подобрение на работата."

Нашата цел е отборът да се върне на върха, където му е мястото, и ще направим всичко, което се налага, за да изпълним тази цел", заяви Матю Савидж.

Новината за продажбата идва като глътка свеж въздух за целия отбор, около който витаеше чувство за несигурност в бъдещето. През този сезон тимът е все така на последно място в класирането, но вече регулярно се бори в средата на колоната и направи забележителен прогрес в сравнение с 2019-а, когато беше далеч като представяне от всички други девет отбора.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: