Иновация прави интернет връзката 17 800 пъти по-бърза

Иновация прави интернет връзката 17 800 пъти по-бърза Снимка: https://www.cablexpress.com

Неотдавна бе поставен нов рекорд за скоростта на интернета - 178 терабита в секунда при използване на вече съществуваща оптична мрежа.

Новият световен рекорд за най-бърз интернет възлиза на впечатляващите 178 терабита в секунда (Tbps). Тази скорост е достатъчна, за да се изтегли цялото съдържание на онлайн приложението за филми Netflix за по-малко от една секунда. Специалисти от Япония и Великобритания създадоха нови начини за модулиране на светлината, преди тя да влезе в оптичното влакно, което дава възможност за използване на по-широкочестотна лента.

 

Такава висока скорост е невиждан досега подвиг. Това е 17 800 пъти по-бързо от най-високата скорост, достъпна за потребители, която е 10 Gbps в някои региони на Япония, САЩ и Нова Зеландия. Дори космическата агенция на НАСА не може да се конкурира с разработването на ESnet за скорост 400 Gbps.

 

Новата технология превъзхожда другите експериментални устройства, в това число и създадения в Австралия фотонен чип, който само преди няколко месеца развиваше впечатляващата скорост от 44 Tbps и задмина предишните рекордьори - японски екип, достигнал скорост от 150 Tbps.

 

„Независимо от това, че съвременните мрежови съединения могат да предават до 35 терабита в секунда, ние сме се посветили на новите технологии, които по-ефективно използват изградената вече инфраструктура, оптимизирайки ширината на честотната лента на оптичните влакна и поставяйки световен рекорд за скорост на предаване от 178 терабита в секунда", заяви водещият изследовател на проучването Лидия Галдино.

 

 За да постигнат такава скорост, инженерите от Университетския колеж в Лондон (UCL), заедно с компаниите Xtera и KDDI Research, са разработили нови технологии, които позволяват да се предава повече информация чрез съществуващата инфраструктура от оптични кабели. Повечето от работещите в настоящия момент мрежи поддържат честотна лента до 4,5 THz, а някои нови технологии достигат до 9 THz. Новата система обаче е способна да пропуска до 16,8 THz.

 

За да получат такова допълнително „пространство", изследователите разработват нови сигнали. По същество това са модели на комбинации от сигнали, които променят фазата, яркостта и поляризацията на дължините на вълните, за да поберат повече информация в потока. Това е потигнато чрез обединяване на различни съществуващи усилващи технологии в хибридната система.

 

Добрата новина е, че могат да се използват оптични кабели, които вече се използват в много краища на света, т.е. технологията може лесно да се интегрира във вече изградената инфраструктура. Вместо да се заменят стотици километри кабели, ще е необходимо само да се модернизират усилвателите, които се инсталират на всеки 40-100 км.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: