Пожарите в Калифорния застрашават действаща планинска обсерватория

Пожарите в Калифорния застрашават действаща планинска обсерватория Снимка: https://www.pikist.com

Големите горски пожари в Северна Калифорния заплашват астрономическата обсерватория „Лик" (Lick), която е на 133 години. Обсерваторията „Лик" е една от най-старите планински обсерватории в страната, която продължава да работи и до днес. Наречена е на името на Джеймс Лик - американски дърводелец, производител на пиана, земевладелец и филантроп.

 

Пожарите се разгоряха и разпространиха след удар на мълния в средата на август. Огнената стихия бързо набра скорост и на 18 август държавните власти обявиха извънредно положение. Според изданието Washington Post пожарите засегнаха територия от 243 хиляди хектара и причиниха смъртта на 5 души.

 

По данни на Калифорнийския университет, чието притежание е съоръжението, досега астрономическата обсерватория на върха на планината Хамилтън в Санта Клара е избегнала съществени повреди. Въпреки това, възможно е в следващите дни огънят напълно да унищожи сградата. Сега в обсерваторията са разположени противопожарни подразделения, които използват сградата като команден център.

 

„Благодарение на усилията на пожарникарите, куполите на обсерваторията не са пострадали, а огънят е отдалечен на няколко километра. Въпреки това обектът постоянно е изложен на опасност, тъй като огънят не намалява, а напротив, набира сила. Опасностите, които са свързани със стихията, все още не са преимнали"– казват от Калифорнийския университет.

 

Изследователите отбелязват, че куполите на телескопите и поддържащите ги здания на обсерваторията не са засегнати от огъня. На останалите устройства ще бъде направена по-обстойна оценка, след като опасността премине. Учените отбелязват, че за някои прибори опасен е даже не самият огън, а димът, който се стеле над него.

 

В района са пострадали други осемнадесет жилищни сгради. Едната от тях е напълно изгоряла, а върху останалите са нанесени значителни щети. Властите планират да възстановят тези сгради.

 

Астрономическата обсерватория „Лик" е разположена на склона на планината Хамилтън на височина 1283 м, на разстояние 46 км от град Сан Хосе. Това е една от най-старите високопланински обсерватории в страната, открита през 1887 г. Местоположението на обсерваторията е уникално – то осигурява идеални условия за наблюдение. Вечерният въздух тук е спокоен, без вятър, а върхът на планината обикновено се намира над нивото на облачната покривка.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: