Как безпилотните кораби ще променят логистиката и икономиката

Как безпилотните кораби ще променят логистиката и икономиката Снимка: pixabay

Световните вериги за доставки са силно зависими от водния транспорт.
Безпилотните кораби могат да осигурят ефективна и непрекъсваема логистика.

Повечето морски произшествия се случват в пристанища, в тесни канали и проливи, където се събират едновременно много кораби.

Маневриращите системи, базирани на компютърно зрение, ще помогнат да се избягват такива сблъсъци. Камери за нощно и дневно виждане и различни видове сензори, инсталирани на борда на кораба, ще събират информация за условията и ще я предават на централен компютър.

Изкуственият интелект ще анализира изображенията и ще коригира курса така, че да може корабът да избегне препятствията. Подобна система вече се тества от израелския стартъп Orca AI.

Компаниите Yara International и Kongsberg работят по проект за електрически безпилотен кораб, който ще оперира между пристанищата Хероджа, Бревик и Ларвик в Южна Норвегия. Съдът ще бъде оборудван с радари, камери и сензори, които ще поддържат правилния курс.

Също така изкуственият интелект, контролиращ кораба Yara Birkeland, ще го управлява, за да  акостира в пристанището. Тази функция е тествана успешно.

В края на 2020 г. Yara International и Kongsberg ще започнат тестване на система за маневриране, базирана на компютърно зрение. Корабът ще излезе в открито море през 2022 г.




Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: