Рекордът на S&P 500 не е цялата история, 60% от акциите все още са със загуби

Рекордът на S&P 500 не е цялата история, 60% от акциите все още са със загуби

S&P 500 затвори с рекордно високи стойности във вторник и успя да се справи със загубите поради разпродажбата заради коронавируса. Пазарът се върна до нивата отпреди пандемията.


Индексът се върна там, откъдето започна, преди вирусът да му повлияе. Въпреки това анализ на CNBC показва, че на по-голямата част от акциите все още им предстои да се нормализират. През периода от 19 февруари до 18 август, между двата рекорда на индекса, само 38% от акциите увеличиха стойността си. Останалите 62% бяха отрицателни.



В много случаи тези акции в момента са с по-ниска стойност, отколкото през февруари. Имаше няколко големи фаворита. Общо 43 акции постигнаха печалба от 25% или повече. Някои от тях бяха имена в сферите на здравеопазването и технологиите, например ABIOMED (87%), PayPal (57%) и Amazon (53%). Въпреки това има много повече губещи.


В една четвърт от индекса, или общо 126 акции, се наблюдаваше спад с 25% или повече в сравнение с 19 февруари. Най-много изостават Norwegian Cruise Lines (-71%), Occidental Petroleum (-67%) и Carnival Corporation (-67%).


В интервю за CNBC Майкъл Йошиками, изпълнителен директор на Destination Wealth Management, обясни, че „промяна в търсенето“ обяснява защо акциите не са се движили в унисон от последния рекорд на пазара.


„Не всичко се покачва - каза той. - Дърпаш пари от имена, които са неатрактивни предвид сегашните обстоятелства. Тези пари отиват при компаниите, които процъфтяват в тази среда.“


Както Йошиками описа, акциите в някои сектори се справят по-добре, отколкото в други. В сферите на потребителските стоки, здравеопазването и информационните технологии повече от 50% от акциите обявиха печалба между 19 февруари и 18 август. Това обаче се отнася за по-малко от 10% в сферите на енергетиката и комуналните услуги.



Но дори и в индивидуалните сектори има разлики в представянето. Пример са акциите в сферата на технологиите. Въпреки че те са използвани за обяснение на невероятното завръщане на фондовия пазар, в единия край на спектъра PayPal и Nvidia скочиха с повече от 50%, докато в другия край Western Digital и Xerox паднаха с толкова.


В сектора на здравеопазването се наблюдава същата ситуация. Abiomed води всички акции в индекса с 87% печалби от 19 февруари до 18 август. West Pharmaceuticals и Regeneron също са на високи позиции с печалби от 58% и 54% съответно. От друга страна, повече от 40% от акциите в сектора паднаха, включително Dentsply Sirona (-26%), Universal Health Services (-19%) и Cigna (-18%)



Единственият период, през който акциите бяха изравнени, беше при завръщането от ниската точка на S&P 500 на 23 март. Тогава индексът нарасна с 52%. При това нарастване само шест акции - Coty Inc., FirstEnergy, Walgreens, Gilead Sciences, Wells Fargo и Intel, бяха отрицателни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: