В Германия проведоха три експериментални COVID–концерта

В Германия проведоха три експериментални COVID–концерта Снимка: https://commons.wikimedia.org

Те преминаха един след друг на Арена Лайпциг. През целия ден зрителите носеха маски и специални тракери, записващи различни данни.

 Учени от Университета в Хале-Витенберг организираха в Лайпциг „коронавирусни" концерти, на които присъстваха около 2 хиляди зрители, съобщи Deutsche Welle (DW).

 

Събитието е разделено на три отделни концерта, за всеки от които е подготвен отделен сценарий. Първият напомня концертите, които се провеждаха преди пандемията. По време на втория зрителите трябва да спазват препоръки по охрана на труда и техника на безопасност, а в рамките на третия сценарий е намален броят на зрителите, а дистанцията между тях е най-малко 1,5 м. Цял ден пред публиката се изявява популярният немски певец Тим Бендзко.

 

Всички зрители са преминали отрицателни тестове за COVID-19 преди събитието. През целия ден те са задължени да носят медицински маски. Всеки участник в концерта получава тракер, проследяващ разстоянието между хората и определящ в кои части на арената се наблюдава най-голямо струпване на зрители.


Освен това на участниците в експеримента е раздаден флуоресцентен антисептик, за да се опредли към кои повърхности и части на тялото хората се допират най-често. В допълнение на арената с помощта на димни машини се моделира траекторията на летенето на аерозолите - най-малките частици, които могат да пренасят вируса.

 

Чрез провеждането на този експеримент учените искат да разберат как в условията на пандемия могат безопасно да се провеждат масови мероприятия, които в Германия са забранени до ноември. Данните, събрани в събота, 22 август, ще бъдат въведени в математически модел, който ще помогне на учените да оценят рисковете от разпространението на вируса в голяма концертна зала.

 

Резултатите от експеримента ще бъдат готови след няколко седмици.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: