Глобалното затопляне наруши работата на пчелите

Глобалното затопляне наруши работата на пчелите Снимка: https://www.pikist.com

Глобалното затопляне е нарушило синхрона между пчелите и цъфтящите растения.

 Повишаването на средните годишни температури в САЩ е довело до това, че жизнените цикли на цъфтящите растения и пчелите вече не са в синхрон. До такъв извод са стигнали американски еколози от Университета в Северна Каролина, чиито изследвания са публикувани в научното списание Ecology Letters.

 

 Повишаването на температурата и други последици от глобалното затопляне водят до изместване на климатичните зони, а обитаващите ги растения и животни мигрират към нови местообитания или променят навиците си.

 

   В много случаи това се дължи на факта, че пролетта идва няколко седмици по-рано. Последните наблюдения показват, че подобни процеси вече са започнали да влияят на природата. Поради това, например, птиците започнаха да се връщат от юг в околополюсните региони няколко седмици по-рано.

 

   Пчелите и климатът

 

  Учените откриха още едно проявление на тази десинхронизация. През последните девет години те са наблюдавали  как се променят поведението и жизненият цикъл на пчелите и опрашваните от тях цветя, които растат в различни райони на Скалистите планини.

 

   В най-голяма степен глобалното затопляне засяга склоновете на планините и полярните райони. Наблюдавайки как поведението на пчелите и цъфтящите растения варира на различна височина, учените се надяват да разберат как бъдещото повишаване на температурата в низините ще се отрази на връзката между растителността и насекомите.

 

   Професор Ребека Ъруин - един от авторите на изследването, заедно с колегите си проследяват диви пчели в 18 различни области в щата Колорадо. Еколозите са стигнали до заключението, че пчелите и растенията реагират на ранното настъпване на пролетта и другите ефекти от глобалното затопляне с различна скорост. Освен това учените установили, че определени фактори, като например топенето на снега, влияят много повече върху поведението на пчелите, отколкото други прояви на изменението на климата. Подобна „десинхронизация“ в жизнените цикли на растенията и пчелите може да доведе до пиков цъфтеж на растенията, преди пчелите да достигнат оптималния си брой и да започнат активно да събират нектар, отбелязват изследователите.

 

   Това ще се отрази негативно както върху оцеляването на самите насекоми, така и на растенията. От друга страна, все още не е ясно как подобни несъответствия ще се отразят в дългосрочен план на двете популации.

 

   От една страна, възможно е съвместното им адаптират към промените в жизнените цикли, а, от друга, скоростта на изменението на климата може да е твърде бърза, за да се случи такова адаптиране.


      Последвалите наблюдения ще покажат коя теза е вярна, обобщават еколозите.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: