Социологическо проучване: не всички бързат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19

Социологическо проучване: не всички бързат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 Снимка: Pixabay

Един от трима анкетирани в Канада не бърза да бъде имунизиран срещу COVID-19, разкрива проучване сред 1000 интернет потребители в страната, проведено миналата седмица.

Въпреки успокояващите изказвания на научната общност за строгите мерки и изпитанията, при които се разработват ваксините в XXI век, не всички канадци са готови да се подложат веднага на ваксинация. 35% от запитаните са отговорили, че ще изчакат да стане ясно какви ще бъдат евентуалните нежелани последствия от ваксината, преди да си я сложат, а 15% са заявили, че ще я откажат. Най-голям брой от анкетираните обаче, 40%, са готови да се ваксинират веднага щом това бъде възможно, а 10% се затрудняват да отговорят.

Недоверието зависи от възрастта на респондентите, но и от други фактори. Тези на  възраст над 55 години са значително по-склонни да побързат с ваксинацията, докато обратната тенденция се наблюдава сред респондентите на възраст от 18 до 54 години. Резултатите показали също, че сред анкетираните с по-висок образователен ценз и доходи също преобладават тези, които не биха се поколебали да си сложат ваксина.

По отношение на задължителното носене на маски само 11% от населението смятат, че те не трябва да бъдат задължителни, а подкрепящите тази мярка са 79%. 

От социологическата агенция коментират също, че много родители, участвали в анкетата, са заявили притесненията си около старта на учебната година. Проучването разкрива, че 56% от родителите в Канада споделят, че са „недостатъчно информирани" за това как ще протекат първите дни в училище тази година. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: