Компании от САЩ и Европа започват да изтеглят производствата си от Китай

Компании от САЩ и Европа започват да изтеглят производствата си от Китай Снимка: pixabay

Анализатори на Bank of America заявиха, че компании  в Европа и Съединените щати ще изразходват около 1 трилион долара за 5 години, за да преместят производствените си операции извън Китай.

Причините за изтеглянето на производството от Китай са пандемията от коронавирус и политиката на президента на САЩ Доналд Тръмп към КНР.

На 18 август 2020 г. американският лидер обеща данъчни облекчения на американските компании, които преместят производството си от Китай в САЩ. Така Доналд Тръмп иска да намали зависимостта на американската икономика от връзката й с доставките на китайски производители.

Експертите на Bank of America проведоха анкета и установиха, че по-голямата част от компаниите (80%) са се сблъсквали с проблеми с доставките по време на пандемията.

Много от тях (75%) са стигнали до решението да върнат производството си в САЩ или Европа. Според експерти има глобална тенденция на преход към местно производство, а пандемията само е ускорила плановете на компаниите да пренесат производството си от чужбина у дома.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: