Исковете за безработни в САЩ надхвърлят един милион

Исковете за безработни в САЩ надхвърлят един милион Снимка: Getty Images

Броят на американците, търсещи обезщетения за безработни, неочаквано се повиши над един милион миналата седмица, показват официалните данни.

Министерството на труда на САЩ заяви, че исковете за обезщетения на безработни са се увеличили до 1,1 милиона, за разлика от прогнозите на икономистите, които са изчислили едва 925 000. Ръстът е вследствие на засиления натиск, под който е поставен президентът Доналд Тръмп, за справяне със здравната криза в страната. 
Коронавирусната инфекция продължава да се разпространява в САЩ, което подтиква местните власти да ограничат бизнеса.
Броят на хората, които искат обезщетения за безработни, е намалял през предходните две седмици. Съвсем наскоро той потъна под един милион - до 971 000, за първи път от март месец насам. Икономистите предупреждават, че скорошното подобряване на работните места е изложено на риск от забавяне, тъй като опасенията за здравето карат хората да ограничават своята дейност и разходите си, дори когато възобновянето на стария и сигурен начин на живот продължава. 

Американската икономика претърпя най-силния си спад за повече от 70 години. За периода април-юни тази година спадът е от 33%.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: