Маркетинг по време на криза: какви специалисти ще се търсят

Маркетинг по време на криза: какви специалисти  ще се търсят Снимка: google

Настоящата криза напълно свали дългосрочното планиране в маркетинга: екипите са принудени да се адаптират към новите условия на супер скорост.

Когато започна пандемията, компаниите активно лансираха рекламни кампании и привличаха вниманието на потребителите към своите продукти. Но тази вълна постепенно  отшумя. Появиха се твърде много специални оферти, те започнаха да дразнят и отблъскват публиката. Очите на потенциалните клиенти се размиха по този начин и фирмите разбраха това добре.

Стресовият период се превърна в „тест" и за маркетинговите екипи. Това позволи на ръководителите на компании да разберат: колко подготвени са служителите на отдела за кризисни ситуации, дали са готови да действат не според плана и дали могат да използват максимално възможните ресурси за доброто на бизнеса.

В резултат на това специалистите, които са готови да се развиват, ще нарастват, а любителите на премерена работа ще се преместят в зоната на риска. Но сега е подходящ момент за бързо научаване на нови инструменти и работа онлайн. Това е единственият начин да се увеличи маркетинговата стойност.


Как компаниите преразпределят маркетинговите бюджети?

Понастоящем всички компании преглеждат маркетинговите бюджети. Дори онези, които се справят добре, разбират, че ситуацията може да се промени след кризата.

Необходимо е компаниите да изработят кризисен план с ясни показатели.

Това ще им позволи да посрещнат първите признаци, на които трябва да отговорят адекватно. Всички показатели са различни. Някои се фокусират върху превръщането на  безплатните продукти в платени, броя на исканията за заеми и вноски, обема  на възвръщаемостта. В зависимост от това как се променят тези индикатори се планират стратегията и тактиката.

Също така компаниите сега се отказват от тестови и ресурсоемки източници на трафик, които в момента не осигуряват приходи от канали с нисък ROMI  (Return on Marketing Investments). Областите на офлайн маркетинга очевидно напускат медийните планове: външна реклама, BTL (Below the Line), конференции.

Най-релевантните области на маркетинга днес са:

Каналите за ефективност, в които можете да прогнозирате търсенето, пример e таргетът. Той осигурява максимална база от потенциални потребители, с които на по-късен етап може да се започне използването на платени продукти.
Съдържателни истории - те помагат да се изгради лоялност към марката, като разказват как потребителите могат да се справят с кризата. Това е маркетингът на съдържанието, който позволява да  се покаже на публиката как компанията е адаптирала своя продукт към настоящата ситуация. Лицето няма да купи нищо сега, но ще си спомни и ще се върне по-късно.

От какви маркетолози има нужда бизнесът сега?

Компаниите имат нужда от тактични хора - стратегията в криза до голяма степен се определя от висшето ръководство. То може вече да има план за действие и често тези хора са преминали през повече от една криза на пазара, поради което познават принципите за изграждане на стратегии през този период. Но наистина има малко хора, които могат да приложат тази стратегия със собствените си ръце. Освен това сега бизнесът се интересува от многофункционални специалисти със системно мислене.

Например тези, които не само могат да проектират имейл кампания, но и да напишат текст за нея, да изберат  банери, да сегментират базата данни. Такива служители намаляват бизнес разходите за други функции, като в същото време демонстрират желание да се развиват в нови за себе си посоки.

Кризата доведе до вълна от съкращения, така че компаниите имат какво да избират на пазара, а конкуренцията сред маркетолозите нараства. Това може да се види дори сега по броя на отговорите на свободни работни места - има повече от обичайните, а качеството на тестовите задачи е по-високо. Ето защо обучението за допълнителни умения става особено актуално сега: ще помогне за развитието на умения за маркетинг, ще повиши професионализма и личната стойност както във фирмата, така и на пазара. Дори ако специалистът вече е оценен, обучението ще му даде нови възможности за развитие в рамките на компанията и ще докаже, че служителят е готов да се адаптира към новите предизвикателства.

Какви маркетингови специалисти остават на заден план?

Има очевиден спад на интереса към офлайн маркетинговите специалисти, например към сферата на събитията - техният пазар сега се стеснява максимално. Въпреки това днес е подходящият момент за обучение. Например мениджърите на събития знаят как да комуникират с екипи, да следят сроковете и да изчисляват рисковете - те са отлични ръководители на проекти. И няма да им е трудно да се преквалифицират в тази професия, но просто трябва да придобият основни умения.

Също така специалистите по комуникации, които не са адаптирани към кризата, днес остават без значение. Например PR-мениджърите без антикризисни комуникационни умения. Сега им е трудно: те не могат бързо да реагират на дневния ред, да изчислят тактиката и настоящите PR-стратегии.

Какви умения развиват работещите маркетолози?

От гледна точка на уменията аналитикът ще бъде много търсен. Специалистът трябва да може да изчисли и да разбере какви ползи му носят дейностите на компанията. 


Управленските умения стават също особено важни. Служител, който прави само това, което е написано в длъжностната му характеристика, няма да иска да бъде в екипа. В момента бизнесът е като в морето: ако лодката се люлее, действията на всеки член на екипажа са важни, за да я върнат в баланс. Затова е по-добре да поемете допълнителни задачи и инициативи. Изискването за фокусиране върху резултатите от работата, а не само върху процесите, става ключово.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: