Австрия ще наблюдава границата си с дронове

Австрия ще наблюдава границата си с дронове Снимка: google

На теория вече няма граничен контрол в рамките на европейското Шенгенско пространство. Но след бежанската криза през 2015 г. някои страни, включително Австрия и Германия, частично възобновиха надзора.

От чисто юридическа гледна точка това е разрешено само в изключителни случаи. Kонтролът трябва да се удължава на всеки шест месеца с обосновка. Ето защо Австрия иска да разчита на технологиите в бъдеще, за да наблюдава границата с Унгария и Словения. Дронове трябва да се използват там за записване на миграционнитe  потоци. В момента тече пилотен проект, в който се тестват различни системи. След това ще се вземе решение коя технология ще бъде използвана.


Дроновете ще бъдат оборудвани с камери с висока резолюция, камери за проследяване на живо и с термични изображения. Тяхното използване трябва да подкрепи действията на полицаите и войниците, които дежурят на границата. Министърът на вътрешните работи Карл Нехамър вече говори за „съществено усилване на полицейската работа". Граничната зона на изток е около 700 километра и понастоящем се охранява  с около 1000 полицаи и до 2200 войници.



Внедряването на дронове трябва да има двукратен положителен ефект. От една страна, те следва да повишат  самата степен на осъществяване на надзор. Контрабандистите трябва да се притесняват много повече отпреди, защото сега те ще бъдат наблюдавани от въздуха. От друга страна, това означава допълнителна информация, която би позволила по-целенасочени действия на полицията.


Поради географското си местоположение Австрия е особено силно засегната от притока на бежанци. Защото хората, които искат да стигнат до Европа по балканския маршрут, почти неизбежно се оказват в алпийската република. От друга страна, проблемът вече не е толкова голям, колкото беше през 2015 г. По-конкретно през тази година в цяла Австрия са задържани 10 400 незаконно влезли хора. 6600 от тях след това кандидатстват за убежище.



Надзорът на  австрийската граница с помощта на дронове е първото по рода си наблюдение за Шенгенското пространство, но в световен мащаб продажбата на технологии за гранично наблюдение се е превърнала в печеливш бизнес за много специализирани компании. Това обаче само по себе си не е напълно безспорен факт. Защото, след като вече разполагаш със съответната технология, контролът по нейното използване е малко или повече под въпрос.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: