САЩ оставиха Huawei без чипове

САЩ оставиха Huawei без чипове Снимка: https://www.alamy.com

След 15 септември китайският производител на смартфони няма да може да произвежда флагманския си мобилен процесор.

Търговският департамент на САЩ наложи нови ограничения на китайския производител Huawei. С тях технологичният гигант на практика няма да има достъп до пазара на мобилни процесори.

 

След като още преди година лиши Huawei от възможност за директно сътрудничество с американски компании, Вашингтон вече ще изисква и всеки производител на чипове по света, който използва технологии и оборудване от САЩ, да спазва условията по лиценз, който забранява сътрудничество с китайците.

 

Това директно отказа основния партньор на компанията Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Именно с помощта на TSMC, Huawei произвеждаха до момента собствените си процесори Kirin. Директорът на потребителското звено на Huawei Ричард Ю призна, че заради липсата на нови доставки от подизпълнителите производството на интегрирани системи за смартфони ще спре на 15 септември.

 

Освен това САЩ включиха в санкционния списък 38 свързани с Huawei компании с мотива, че чрез тях може да се заобикалят ограниченията.

 

Какво следва?

 

На практика в момента се случва най-лошото възможно развитие за китайската компания - никой производител с американско оборудване не иска да работи с тях под страх от санкции. Според MSNBC опциите са ограничени - съвместими с настоящите устройства и операционна система са чиповете на китайците „Унисок" (Unisoc), тайванците от „Медиатек" (Mediatek) и корейците от „Самсунг" (Samsung).

 

„Унисок" произвеждат слаби процесори за скромни устройства от най-нисък клас, „Медиатек" също разчитат на TSMC като подизпълнител и може да не поемат риска да разгневят САЩ, а „Самсунг" са основен конкурент на Huawei и е малко вероятно да се виждат в ролята на спасители.

 

Анализатори посочват като алтернативни варианти проектите с отворен код около MIPS и RISC-V.

 

И двете архитектури на хартия са конкурентни на защитената с патенти и лицензи ARM (която е вложена във всички смартфони днес), но реално нямат присъствие на пазара и комерсиалните им приложения са в сфери, които изискват значително по-малка изчислителна мощ в сравнение с тази, която днес очакваме даже от най-базовия смартфон. Работата по Андроид за MIPS е прекратена преди повече от 6 години и ще са необходими поне още толкова, преди Huawei да имат наистина способен мобилен процесор с адекватна софтуерна поддържка, пише „Екстиймтек".

 

Всичко това сгъстява облаците около компанията, която през тази година стана водещ производител на смартфони в глобален мащаб.

 

Как се стигна дотук?

 

Всичко това е продължение на забраните, наложени от администрацията на Доналд Тръмп. Причината за търговската атака към китайския производител е желанието на САЩ да ограничи въвеждането на 5G технологията на компанията, а ефектите на новите ограничения ще намалят и амбициите й за голям пазарен дял на 5G станциите.

 

„Не искаме тяхното оборудване в САЩ, защото те ни шпионират“, заяви американският президент Доналд Тръмп в интервю за Фокс.

 

Това е поредният ход в търговската война между Вашингтон и Пекин, която обхваща различни сфери - от произхода на коронавируса, през управлението на Хонконг, до шпионаж чрез социални мрежи.

 

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: