Как изглежда истинският екологичен дом

Как изглежда истинският екологичен дом Снимка: pixabay.com

101 идеи как да се борим с промяната в климата

Продължаваме да ви запознаваме с практични и екологични идеи за дома.

11. Проектирайте работното си пространство около естествена светлина
 Сега много хора работят от дома си на пълен работен ден поради пандемията. Няма да е лошо да преразгледате работното си пространство: трябва ли да имате светлина през целия ден? Има ли алтернативно място, което може да получи по-добра естествена светлина? Изключването на няколко светлини ви помага да намалите потреблението на електроенергия и да удължите живота на електрическите крушки.

12. Изключете електронните устройства, когато не се използват 
Това, че  дадено устройство или уред е изключено,„не означава, че не се захранва. Около една четвърт от цялото жилищно потребление на енергия се използва за устройства в неактивен режим на захранване, което означава, че „режим на заспиване“ струва повече от 19 милиарда долара в сметките за електричество. Неща като кабелна кутия, лаптоп и дори високоговорителите ви може да използват почти толкова енергия, когато са изключени, но са включени.

13. Спестявайте всяка капка вода
 Управлението на водите не само помага на градовете да станат по-издръжливи в условията на бури, суши и природни бедствия, но и спестява енергия. Дъждовни варели и дъждовни градини спомагат за улавяне и пречистване на водата, като водят до по-малко „стрес" на общинските системи

14. „Уловете" дъждовна вода в специално изработена дървена кутия на дупки
Ако живеете в жилищна сграда, все още можете да направите така, че да съберете дъждовната  вода, за да измиете и охладите улицата си, например. Филаделфия предлага безплатно обучение на собствениците на жилища по управление на дъждовната вода. След това присъстващите получават безплатна кутия за дома .

15. Изолирайте
Ефективната изолация може значително да намали енергията, необходима за отопление и охлаждане . Добавянето на изолация на дома ви може да намали сметките за енергия с над 25 процента.

16. Изхвърлете ненужното
Ръководството на Мари Кондо може да ви даде безценни насоки относно това, което правите и 
от което нямате нужда. По-премерен подход към потреблението може също да премахне ненужните покупки, които допринасят за глобалните емисии.

17. „Хакнете" термостата си  
Просто настройте  термостата си да работи 2 градуса по-хладно през зимата и 2 градуса по-топло през лятото. Вероятно няма да забележите голяма разлика в къщата си, но икономията на енергия може да бъде драстична.

18. Градинката с трева пред дома ви
Най-широко отглежданата култура в САЩ е тази трева - има над 42 декара трева в цялата страна. Тревните площи изискват допълнително оборудване за вода, газ и тор, които замърсяват водните пътища (а собствениците на жилища замърсяват много по-лошо от земеделските стопани, тъй като не са запознати с професионалното озеленяване). По-малко трева се равнява на по-малко газ.

19. Купете мебели, изработени от устойчиво добита дървесина
Обезлесяването е сериозен проблем, но закупуването на дървесина с устойчиво извличане - потърсете логото на Съвета за управление на горите - гарантира, че вашата дървесина идва от 380 милиона декара гори, сертифицирани от FSC, а не гора със старинни дървета.
20. Не купувайте нов дом; реновирайте стария
Природозащитниците често казват, че най-зеленият дом е този, който вече е построен. Това определено е вярно, но често по-старите жилищни фондове са по-малко енергийно ефективни, така че тези, които искат да възстановят с любов и рехабилитация своя стар дом, в крайна сметка плащат по-високи разходи за отопление и охлаждане. Истинският зелен дом обаче е стара къща, преоборудвана с решения за устойчивост на XXI век.

21. Преосмислете насажденията във вашия двор
Огромните тревни площи използват много вода за поддържане, затова помислете за добавяне на устойчиви на суша растения, за да намалите консумацията на вода с 50 до 75 процента.

22. Простирайте дрехите си, вместо да ползвате сушилня
В Съединените щати има повече от 90 милиона сушилни за дрехи и ако всички американци си сушат дрехите навън, то само за половин година това би спестило 3,3 процента от общата продукция на въглероден диоксид в страната.

23. Рециклирайте отпадъците
Според Агенцията за опазване на околната среда през 2013 г. американците са генерирали около 254 милиона тона боклук и са рециклирани около 87 милиона тона от него.
Това се равнява на 34,3 процента  рециклиран отпадък. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: