БНБ пуска нова банкнота от 5 лв. в обращение

БНБ пуска нова банкнота от 5 лв. в обращение Снимка: wikimedia

От есента нова емисия с номинална стойност 5 лв. ще бъде добавена като платежно средство.

В свое прессъобщение Българската народна банка (БНБ) обяви на 14 август за пускането в обращение на нова банкнота с номинална стойност 5 лева и емисия 2020 г. Това ще стане на 4 септември 2020 г., когато новата банкнота ще бъде законно платежно средство.

Съществени промени в дизайна на новата банкнота няма да има, в сравнение със сегашните. Промяна има във връзка с въвеждане на четири нови защитни елементи, които са следните:

1. Добавен е знак в помощ на незрящи граждани. Той се състои от девет тънки и една дебела линия, разположени на двете къси страни и под ъгъл.

2. Осигурителна нишка. Тя е вградена в банкнотата на нейната обратна страна. Светъл текст „БНБ 5“, който се повтаря, е характерен с променящ се цвят от червен към зелен, който става видим, когато банкнотата се постави на светлина.  

3. Воден знак. Той е с висока резолюция и поставена срещу източник на светлина, се разпознава образът на Иван Милев. Това също става видимо от обратната страна на банкнотата.

4. Холограмна лента. Тя е с оптични ефекти, които се редуват с промяна на ъгъла, под който се наблюдава. Наблюдава се цвете, стилизирано, и жътварка. То се редува с образа на Иван Милев и изправен коронован лъв. Прави впечатление триизмерно изображение с обем на цифрата „пет“.

Досегашните банкноти от емисии 1999 г. и 2009 г. с номинал 5 лева ще продължат да бъдат в обращение.

Стара българска банкнота с номинал 5 лева от 1922 г. Тя е в обращение от декември 1923 г. до 30 юни 1924 г. и е с размери 114 x 65 мм. Съставът на банкнотата е хартия, а печатът е от American Bank Note Company ABNC, Ню Йорк (САЩ). Излиза от обращение на 15 януари 1934 г. 




 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: