Ледената покривка на Гренландия се е стопила до точка, след която няма връщане

Ледената покривка на Гренландия се е стопила до точка, след която няма връщане Снимка: Steffen Malskaer/DMI


Ледената покривка на Гренландия се е стопила до точка, от която няма връщане назад и усилията за забавяне на глобалното затопляне няма да я спрат от разпадане. Това става ясно от ново проучване на изследователи от университета в Охайо.

„Ледената покривка сега се намира в ново динамично състояние, при което дори и да се върнем към климат, който е по-скоро подобен на този, който сме имали преди 20 или 30 години, бихме губили ледена маса доста по-бързо от нормалното“, казва Иън Ховат, съавтор на проучването и преподавател в държавния университет в Охайо.

Ледниковият лист на Гренландия изхвърля повече от 280 милиарда тона топящ се лед в океана всяка година, което е най-големият принос за покачването на морското равнище в световен мащаб, според Михалеа Кинг, водещ автор на изследването и изследовател от държавния университет в Охайо.

Загубата на лед е толкова голяма през последните години, казва тя, че предизвиква измерима промяна в гравитационното поле над Гренландия.



Топящият се лед образува езеро върху свободно плаващ ледников къс, заседнал по време на топло време на 30 юли 2019 г. близо до Илулисат, Гренландия.



Топенето на лед в Гренландия допринася с повече от милиметър за повишаване на морското равнище всяка година и това вероятно ще се влоши. Очаква се нивата на морското равнище да се повишат с повече от метър до края на века, заливайки плажовете и крайбрежните имоти.  


Според проучването ледената покривка се отделя рязко изведнъж, което води до внезапно и непредвидимо покачване на морското равнище, затрудняващо подготовката за предотвратяване на последствията от подобно бедствие. 

Изследването използва сателитни данни от четири десетилетия за измерване на промените в ледената покривка на Гренландия. Авторите установяват, че след 2000 г. ледът се свива толкова бързо, че попълващият го снеговалеж няма да бъде в крак със скоростта на топене на части от ледника, новоизложени на по-топлите океански води, дори ако настъпят промени в климата.

„Преминахме повратната точка, но очевидно предстои още много - каза Ховат. - Вместо да бъде един върхов момент, в който да преминем от нормална ледена покривка към бързо срутваща се такава, този процес е по-скоро стълбище, в което сме паднали на първото стъпало, но има още много стъпала, докато се спуснем в ямата."















Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: