Изкуственият интелект показа как са изглеждали римските императори

Изкуственият интелект показа как са изглеждали римските императори Снимка: facebook

Изкуството в симбиоза с изкуствения интелект създадоха реалистични и максимално подробни фотографски изображения на древните владетели.

Вероятно знаете за Нерон, тираничния император, който управлява Рим в продължение на 14 години през I век след Христа? Той влезе в историята с безбройните си убийства, включително тези на майка си и на доведения си брат, със свирепите гонения срещу християните и с един от най-страшните пожари, опустошил Рим. Но замисляли ли сте се как в действителност е изглеждал той?

Канадският дизайнер Даниел Вошарт успя да даде отговор на този любопитен въпрос, като създаде цветни детайлни портрети на Нерон и на още 53-ма императори.

Проектът му стана възможен благодарение на приложението Artbreeder. За всеки портрет Вошарт качил десетки снимки на мраморни бюстове на конкретния владетел и с тяхното  комбиниране се опитал да постигне възможно най-близкото до реалността изображение. Следващия етап от работата си той продължил във Photoshop. С помощта на тази програма дизайнерът премахнал пукнатините и другите следи от времето и запълнил отчупените детайли. Заедно с това добавил текстура на кожата и цвят на очите и в крайна сметка получил завършено изображение с висока резолюция.

Най-трудните моменти, по думите му, са били свързани с определянето на оттенъка на кожата. Наложило се авторът да прави изследване на родното място, откъдето произлизало семейството на императора, както и да събере цялата възможна информация за родовата му линия. Така Вошарт успял да стопи студенината на камъка, превръщайки го в човешка плът.

С помощта на приложения като Artbreeder могат да бъдат възстановени отдавна изгубените действителни изображения на реални исторически фигури. Изкуственият интелект дава впечатляващи, тайнствени, а понякога и просто страховити снимки на известни личности, пренесли се в отвъдното преди много столетия.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: