Кои са най-търсените професии в годината на пандемията

Кои са най-търсените професии в годината на пандемията

Най-търсени са софтуерните разработчици и медицинските сестри.

С отминаването на пика на COVID-19 пазарът на труда започва да се възстановява. Разбира се, той претърпява промени, както и всяка сфера на икономиката. Докато наемането на работна ръка едва започва да възстановява обема си, търсенето на работа се увеличава непрекъснато, което е една от най-очевидните последици от кризата. В краткосрочен план пандемията постави в риск 59 млн. работни места, или 26%  от всички работни места в Европа. Възстановяването на пазара на труда до нивата отпреди кризата може да отнеме години, според анализаторите.

Проучване, направено въз основа на глобалните данни от платформата LinkedIn за всички постове за работни места през май т.г., показва, че работодателите търсят приоритетно широк спектър от професии. Търсят се както служители „на първа линия“, чиято роля беше незаменима в условията на пандемия, така и оперативни специалисти, които имат значение за възстановяването на бизнеса в обема му преди коронавируса.

Ето професиите, за които имаше най-много обяви за работа в платформата през май:
 

Софтуерен инженер, медицинска сестра, продавач, шофьор, продавач-консултант в супермаркет, сертифициран експерт-счетоводител, мениджър на проект, сътрудник в магазин, сътрудник във верига за доставки, персонал в хранителната промишленост.

Една от най-търсените професии на пазара не е променила позицията си отпреди пандемията и това е тази на софтуерен инженер. Софтуерните разработчици и инженери често са начело на класации от този вид, защото всяка индустрия се нуждае от технологичен талант. Тази необходимост става все по-належаща с развитието на технологиите. 85% от софтуерните работници могат да бъдат ефективни дистанционно, което може да обясни защо търсенето на тези позиции не е засегнато значително.
 

Медицинските сестри са втората най-търсена професия, тъй като болниците по целия свят продължават да се борят с COVID-19 и системите за здравеопазване все още имат голяма нужда от специалисти „на първа линия“.

Счетоводители, ръководители на проекти и мениджъри на вериги за доставки логично се търсят, защото те ще помогнат на предприятията отново да заработят като добре смазани машини. Тези позиции придобиват още по-голямо значение, тъй като компаниите трябва в движение да се справят с безпрецедентна нестабилност на икономиката. 

Добрите търговци също са особено важни в момент, когато много потребители и клиенти се опитват да спестят и да оптимизират разходите си.

Шофьорите, работниците в производството, сервитьорите, готвачите, куриерите и продавачите традиционно се радват на най-голямо търсене на руския пазар на труда през 2020 г., сочат данните от изследванията на службата за подбор на персонал Rabota.ru. Тесните специалисти в сферата на онлайн маркетинга, производството, IT и HR също получават повишено внимание от страна на работодателите. Според специалистите в бъдеще в страната все повече ще се търсят специалисти с добре развити универсални компетенции, които ще са в състояние да осъществяват комуникацията между изкуствения интелект и човека.

У нас, по данни на Агенция по заетостта, най-търсен през юни е бил персонал, зает в сферата на персоналните услуги - бармани, сервитьори, готвачи, камериери. На второ място се търсят работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт, следвани от оператори на машини и съоръжения, търговци и специалисти в производството на храни и облекло. Работни места се намират и за тези, които работят през интернет, включително в областта на онлайн образованието.

Като обобщение на данните можем да отбележим, че пандемията извади наяве дълбоките пробойни в съвременната социална система. Преодоляването на голяма част от последствията зависи и от спасителните пакети и мерките, които различните правителства ще приложат за смекчаването им. С времето ще установим по-точно как и доколко кризата е променила моделите на работа, как се е отразила на начина, по който възприемаме работния процес, и доколко сме в състояние да се приспособим към новите условия.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: