Франция започва разследване срещу TikTok

Франция започва разследване срещу TikTok

Регулаторният орган съобщи, че повод за него е жалба, получена през месец май.

Френският регулаторен орган CNIL започна разследване срещу китайската социална мрежа TikTok, която е част от портфолиото на ByteDance. Това е поредното разследване в страна от Европейския съюз по отношение на политиките за поверителност на личните данни в платформата. Общият регламент за защита на данните, или GDPR, дава на властите в ЕС правомощия да глобяват компаниите с до 4% от годишните им глобални приходи от продажби при установяване на сериозни нарушения.

Говорител на базирания в Париж регулатор CNIL коментира, че агенцията е започнала разследване, след като през май е получила жалба, но отказа да даде подробности за оплакването. Според собствениците на китайската компания твърденията, че приложението е контролирано от китайското правителство, както и че използва потребителските данни и излага на риск ползвателите и особено децата, са абсолютно спекулативни.

Китайското приложение за кратки видеа реши да създаде в Европа свой център, в който да съхранява данните за европейските си потребители. Очаква се той да заработи до началото на 2022 г. Във връзка с този план CNIL ще разгледа редица въпроси, включително и как компанията общува със своите потребители и как осигурява безопасност на децата в социалната медия.

Центърът, който ще се позиционира в Ирландия, трябва да докаже, че базата ще отговаря на необходимите условия според правилата за защита на потребителските данни в ЕС. Инвестицията ще е на стойност 420 млн. евро, очаква се тя да създаде и стотици нови работни места.

През май нидерландската комисия за защита на данните съобщи, че ще разгледа политиките на TikTok за поверителност по отношение на деца, а датският регулатор започна сходно разследване през юни. Китайската компания е във фокуса и на британския регулатор от миналата година. През април компанията блокира чатовете в реално време и стрийминга за потребители под 16-годишна възраст и въведе родителски контрол, за да ограничи неподходящото съдържание и да оптимизира управлението на времето, в което децата са пред екраните.

Πpeз мeceц юни EC зaяви, чe щe ĸoopдиниpa paзcлeдвaнията срещу ĸитaйcĸaтa ĸoмпaния, като за целта ще създаде специална работна група. Вepoятнo тя щe взeмe oĸoнчaтeлнoтo peшeниe зa плaнoвeтe нa ĸoмпaниятa дa cъздaдe бaзa в Иpлaндия.


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: