Путин: Русия първа регистрира ваксина срещу коронавируса

Путин: Русия първа регистрира ваксина срещу коронавируса Снимка: https://pixabay.com/

Дъщерята на руския президент - ваксинирана. Русия не публикува никакви научни данни за изследванията си.

Русия официално регистрира ваксина срещу коронавируса, разработена от московския институт „Гамалея", заяви президентът Владимир Путин по руската държавна телевизия във вторник.


В пресконференция с министри от правителството Путин заявиа, че ваксината е преминала през всички необходими проверки.

Ваксина срещу коронавируса е регистрирана за първи път в света тази сутрин - каза Путин и добави: - Зная, че тя действа доста ефективно, формира стабилен имунитет и, повтарям, минала е всички необходими проверки."

„Така ние сме първите, които я регистрират. Надявам се, че работата на нашите чуждестранни колеги ще се промени и много продукти, които могат да бъдат използвани, ще се появят на международния пазар", твърди руският лидер.

Президентът разкрива, че една от дъщерите му е изпробвала ваксината и след инжекциите е настъпило леко покачване на температурата, но вече се чувства по-добре.

„Сигурен съм в това, тъй като една от дъщерите ми е инокулирана с ваксината", заяви той.

След първата инжекция температурата й е била 38 градуса по Целзий, на другия ден малко над 37, сподели Путин. След втората инжекция температурата й отново се е покачила, след което е намаляла. 

Руски представители заявяват пред CNN, че решаващите тестове във фаза 3 ще се проведат след държавната регистрация на ваксината.

Русия не публикува никакви научни данни за изследванията си за ваксини, предупреждават от CNN, като медията подчертава, че „не е в състояние да провери претендираната безопасност или ефективност".

Според критиците усилията на учените в страната за изработване на ваксина идват на фона на политическия натиск от страна на Кремъл, който има желание да представи Русия като глобална научна сила.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: