Малкият и средният бизнес все по-често попадат под атаки на хакери

Малкият и средният бизнес все по-често попадат под атаки на хакери Снимка: unsplash

IT специалисти обясняват как да се предпазим от атаки.
Всяко пето предприятие от сектора на малкия и средния бизнес става жертва на откуп, а средната стойност на откупа е около 6000 долара.

Специалисти от международния разработчик на антивирусен софтуер, експерт в областта на киберсигурността - ESET,  публикуват съвети за малкия и средния бизнес как да се предпази от хакерски атаки.

Според уебсайта на компанията именно малкият бизнес е една от най-популярните цели сред киберпрестъпниците.

 „Докато големите предприятия изглеждат по-изгодна цел за киберпрестъпниците, малките и средните предприятия ги привличат, защото нямат достатъчно ресурси за защита от заплахи.

Според неотдавнашен доклад най-често срещаните предизвикателства пред бизнеса в този сегмент са недостиг на персонал, който да работи върху намаляване на риска от заплахи, строг бюджет и липса на осведоменост за защита от атаки
“, се казва в съобщението.

Според ESET не е рядкост малкият и средният бизнес да се превръща в плячка на програми-изнудвачи - вредоносен софтуер, който нападателите могат да използват за заключване на устройство или криптиране на съдържанието му, за да поискат откуп в замяна на възстановяване на достъпа до работна станция или файлове.

Една от всеки пет фирми в този сегмент е жертва на такъв софтуер и средният откуп е около 6000 долара. Докато разходите за спиране на работата, причинен от хакерската атака, са 23 пъти по-големи - около 141 000 долара.

В същото време в тази сума не са включени разходите, свързани с идентифициране на вредния софтуер, разследване на инцидент, възстановяване на данни, увреждане на репутацията и цената на загубената информаци
я“, обясняват експерти на ESET.

Компанията отбелязва, че някои фирми решават да платят откупа, за да възстановят незабавно достъпа до поверителни файлове. Въпреки това киберпрестъпниците могат да продължат да увеличават размера на откупа и ако бъде платен, не можете да сте сигурни, че всички данни ще бъдат върнати, а щети въпреки всичко ще има.

Откупът за достъп до данни също финансира широкомащабни кибератаки, така че плащането на киберпрестъпниците не е решение на проблема“, казва в съобщението специалистът на ESET Джейк Мур.

За максимална защита срещу този вид атаки ИТ специалистите препоръчват на малките предприятия редовно да обучават служителите си в правилата за киберсигурност, да актуализират операционни системи и друг софтуер и постоянно да създават резервни копия на критични за бизнеса данни.

Също така експертите съветват да деактивирате или премахнете ненужния софтуер и да използвате антивирусни програми.

Не подценявайте значението на многопластово решение за защита, което надеждно защитава устройствата не само от зловреден софтуер, но и от други вектори за атака. Продуктът също трябва редовно да се актуализира, за да се предпазим от най-модерните тактики и нови заплахи“, резюмират в ESET.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: