Бум на застраховките на велосипедисти по света

Бум на застраховките на велосипедисти по света Снимка: pixabay.com

В България има изградена застрахователна култура за защита на велосипедистите.

През периода на строги мерки срещу разпространението на коронавируса в много градове у нас, а и в Европа, беше изключително комфортно да се кара колело поради липсата на трафик и почти безлюдните улици.


Статистиката отчита тенденция към покачване на изминатите с велосипед километри навсякъде по света. В САЩ употребата на колела е нараснала със 151%, а в Швейцария - със 175%. Продажбата на велосипеди е скочила с 50% в сравнение с миналата година. 

Градският транспорт във всички държави се е превърнал в опасно място заради епидемията и хората използват алтернативни начини, за да го избегнат.


Според анализаторите Global Data, в Обединеното кралство търговията с велосипеди се увеличава ежедневно, но с разширяването на пазара нараства и отговорността от застраховане на собствеността.


През 2019 г. във Великобритания само 1% от собствениците на колела са имали застрахователни полици. Анализаторите са уверени, че британците няма да бързат да се върнат в обществения транспорт и ще пътуват пеша или с велосипед.


Според проучване на Bike Radar по-голямата част от анкетираните се интересуват единствено от застрахователното покритие при кражба. Почти 75% от хората защитават колелото си, като го включват в застраховката на дома. 


Обикновено лидерите на пазара изплащат 95 на сто от исканията, като все повече застрахователи предлагат да заменят старото колело с ново. Повечето полици за дома покриват щетата при загуба на велосипед само ако той е съхраняван на закрито и правилно обезопасено място (гараж или навес). 


С развитието на новите технологии редица застрахователи във Великобритания, като His cox например, предлагат полица с разширено покритие, наречено „„алеч от дома”.


За да получите оферта за застраховка, трябва да разполагате със следната информация: стойност на велосипеда, възраст, марка, модел, цвят, тип, сериен номер, други спецификации и адрес. 


Във Великобритания най-популярната услуга е Bike Register. Тя се използва от полицията, когато трябва да се идентифицира колело. Ако то е регистрирано в системата, лесно може да се провери при покупка „втора ръка” дали е крадено.


В България изчезват над 2000 велосипеда годишно, по официални данни. Мнозинството от велосипедистите не са сключвали застраховка, поради тази причина и не подават жалба в полицията. Поради големия брой кражби полицата би била с висока цена и следователно не се прави.


В Германия всеки ден биват откраднати 1000 велосипеда, но застраховката за превозното средство почти винаги е част от застраховката на дома. Дори загубата да е извън пределите на жилището, обезщетението се изплаща. Сключва се „Каско”, както при автомобилите, и се възстановяват разноските при повреда, кражба, катастрофа или пълно унищожаване. 


Цената на застраховката в Германия е висока (зависи от стойността на велосипеда, времето на употреба и мястото, където живеят собствениците). Освен това е и сезонна. 


Ако колелото е купено за 1000 евро, полицата е между 100 - 200 евро за година. Добрата новина е, че веднага след кражбата застраховката включва доставка на ново, същото като марка и модел колело на посочения адрес.


В Германия застрахователите имат изключваща клауза за кражба през нощта, между 22 и 6 часа. Велосипедите се регистрират в полицията, като се поставя специален стикер, който доказва собствеността и е много труден за сваляне, защото разяжда боята.


У нас застрахователите обясняват, че няма как да се докаже, че едно колело е счупено или откраднато, защото частите му не са маркирани. 

Само ако имате имуществена полица, в която сте го описали, и колелото изчезне от адреса на жилището, посочено в договора, може да получите обезщетение. 


Ще трябва да докажете, че по време на инцидента превозното средство е било на застрахованото място. 


NovaIns имат програма „Velo protect“, която предлага защита от следните рискове - пожар, вандализъм, загуба или повреда, кражба. Цените на полиците зависят от стойността на колелото и от степента на обезопасеност на жилището, ако то струва 500 лв., полицата може да излезе между 6 и 15 лв


Дружествата са ориентирани най-вече към защита на самия велосипедист със застраховка „Злополука”. В нея са включени рисковете временна или трайна загуба на работоспособност, навяхвания, фрактури, изкълчвания, сблъсък с МПС-та, хора, животни, дървета. При групи над 10 човека има отстъпки, а при активно спортуващите и любителите тарифите са завишени.


Планинската застраховка е жизненоважна за колоездачите. Тя покрива спасителните разходи на ПСС, медицински разходи за спешни състояния, разходи за евакуация и репатриране, загуба на работоспособност, смърт.


Застрахователните лимити варират между 1000 и 10 000 лв., а полицата може да бъде както тридневна, така и годишна. Премиите са от 6 -8 лв. (за 3 дни) до 50 - 60 лв. за година.


Детайлите при отделните застрахователи са различни, но повечето от тях се стремят да помогнат при избора на подходяща полица. Компаниите коментират, че има конкретна група хора, която постоянно сключва застраховки. Броят им не се променя драстично, няма покачване, нито спад, което говори за изградена култура на застраховане.


Колоезденето остава един от малкото спортове, които могат да се практикуват по време на изолация, освен това засилва имунитета, зарежда с енергия, намалява стреса и подобрява съня.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: