Средиземноморската диета като начин на живот

Средиземноморската диета като начин на живот Снимка: pexels.com

Комбинацията между пъстроцветна салата, чаша вино и забавление с приятели за мнозина е еталон за пълноценен начин на живот. Отвъд този идеал възниква въпросът, възможен ли е балансът между прекрасен вкус, високо съдържание на полезни вещества в храната и здрав организъм?


Отговорите ще открием в същността на средиземноморската диета, която, за разлика от повечето такива, не е бърз начин за намаляване на теглото, а се превръща в основна част от лайфстайла.

 

Средиземноморският начин на живот въплъщава философията на щастието във всичките му измерения. Тази концепция води началото си още от Древна Гърция и Древен Рим, смятани за част от т.нар. люлка на цивилизацията. За живеещите по тези географски ширини храненето е начин да изразяват себе си, своята култура и навици, като всяка хапка е наслада за сетивата.

Средиземноморската диета се основава на хранителни продукти, изключително богати на ненаситени мазнини и фибри, като се ограничава приемът на животински мазнини, захар, консерванти и преработени продукти.

 

В основата на този режим е бързото и лесно приготвяне на храната (предимно гриловане и готвене на пара), като се използват местни продукти, прясна риба и морски дарове, свежи плодове и зеленчуци. Приемът на птиче месо, кисело мляко, сирене и яйца също се препоръчва, но в по-малки количества. А сред съставките, които придават несравним вкус и аромат на ястията, са зехтинът, маслините, както и пресните подправки (риган, босилек, мента и др.).


Полезно за здравето

 

Високото съдържание на омега-3 мастни киселини отличава средиземноморския начин на хранене от всеки друг. Омега-3 спомагат за правилното функциониране на сърдечносъдовата система и понижаването на лошия холестерол. Честият им прием в комбинация с активен начин на живот подсилва имунитета, като повишава настроението и дава достатъчно енергия за справяне с ежедневния стрес. Сред основните източници на омега-3 са зехтин, авокадо и сьомга.


 

Пресните плодове и зеленчуци допринасят за поддържането на здравословни нива на витамини, минерали и микроелементи в организма. Приемът на достатъчно количество течности, сред които вода, чай и пресни плодови сокове, подпомага метаболизма, правилното функциониране на клетъчните процеси, хидратацията и свежия вид на косата и кожата. 

 

Фибрите пък благоприятстват баланса на чревната флора, както и нормалните нива на кръвната захар и добрия холестерол. Сред най-разпространените източници на фибри са ядките, бобовите храни, пълнозърнестите култури, семената, както и някои плодове, като ябълки, боровинки, къпини.

 

Без чувство на глад

 

Основното предимство на този вид диета се дължи на богатия прием на ненаситени мастни киселини и фибри, които осигуряват нужната енергия и чувство на ситост за продължителен период от време. Режимът е свободен, лишен от строги ограничения и следене на калории. Въпреки това при по-сериозни здравословни проблеми консултацията със специалист е препоръчителна, тъй като всеки организъм притежава различни особености и предразположения.

 

Добро настроение и чаша вино

 

Типично за средиземноморския начин на живот е чаша качествено червено вино по време на хранене, което в малки количества може да има ползи за здравето и сърдечносъдовата система. В червеното вино се съдържа антиоксидантът ресвератрол*, който притежава свойството да подпомага циркулацията на кръвта и поддържането на нормални нива на добрия холестерол.


 

Движение, наслада, продължително хранене

 

Двигателната активност и психологическата нагласа към храната като едно от житейските удоволствия са определящи за широкото разпространение на диетата, типична за Средиземноморието.


Дали бавното и продължително хранене или хубавото вино са главните виновници за успеха на този начин на живот, не е доказано. Едно е сигурно – насладата от всяка хапка повишава нивата на хормоните на щастието.

 

* Съединение, което се произвежда от някои растения, действайки като естествена защита срещу бактерии.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: