5 съвета как да отслабнете и да се чувствате по-здрави и балансирани

5 съвета как да отслабнете и да се чувствате по-здрави и балансирани Снимка: Photo by LYFE Fuel on Unsplash

С тези стъпки лесно ще подобрите метаболизма си, предприемайки първите крачки към ефективно отслабване и по-здравословен живот.

Много програми за отслабване говорят за това как да намалим калориите, да правим повече упражнения и да пием повече вода. Макар от това да има полза, по-често резултатите идват от балансиран начин на живот. Затова ви представяме шест съвета, които ще ви помогнат да засилите метаболизма си и да започнете своето пътуване към по-добре изглеждащо тяло. Но имайте предвид, че макар тези начини за ускоряване на метаболизма да са лесни за разбиране, те изискват известно усилие.



Правете HIIT/високоинтензивни тренировки


Защо трябва да опитате HIIT тренировки? От една страна, те подобряват метаболизма и изгарят калории дълго след като приключите с ежедневната си HIIT сесия. Но най-хубавото при тренировките на HIIT е, че те могат да се правят навсякъде, използвайки всякакъв вид екипировка (или просто вашето тегло).


Можете да проведете HIIT сесии на бягаща пътека, елиптичен треньор или гребна машина, но дори и да нямате удобен достъп до фитнес, можете да направите HIIT с евтини фитнес уреди, които са достъпни за закупуване онлайн. Или просто да използвате малки гири, постелка за йога и ластици.


Приемайте повече протеини


Според изследване, цитирано от Healthline, „протеинът предизвиква най-голямо покачване на TEF (термичен ефект на храната). Той повишава метаболизма ви с 15-30%, в сравнение с 5-10% за въглехидратите и 0-3% за мазнините". Както обяснява Healthline, „термичният ефект на храната е причинен от излишните калории, необходими за усвояването и преработката на хранителните вещества в храната ви“.


Тъй като усвояването на протеина отнема повече усилия от тялото ви, като ядете повече от него, вие ще работите основно с вашата метаболитна система. Протеинът също е от съществено значение за възстановяването на мускулите, така че ако активно тренирате, се препоръчва да приемате между 1,6-2 грама протеин на килограм на ден. Можете да си ги набавите от различни хранителни продукти като месо, ядки, зеленчуци и яйца.


Не забравяйте микронутриентите си


Освен че увеличавате приема на протеини и намалявате лошите мазнини и въглехидрати в диетата си, вие също трябва да следите за добрия баланс на микроелементите, минералите и витамините. Както в случая с протеините, тези микроелементи могат да се набавят от зеленчуци, риба, постно месо и т.н.


Пробиотиците също могат да помогнат за подобряване на метаболизма и поддържане на здравословен микробиом в червата, който е от съществено значение за добре функциониращото храносмилане. Освен това витамините от група B също подобряват метаболизма, тъй като те играят основна роля за метаболизирането на макронутриентите. Добрите източници на витамини от група В включват бобови растения, яйца, постно месо и банани


Бъдете по-активни


Преструктурирайте деня си, така че да бъдете по-активни. Макар повечето програми за отслабване да препоръчват да се качвате по стълбите, вместо с асансьора, доста хора не го правят. Затова е важно да започнете да мислите в тази насока. Започнете с малки неща като кратки 10-минутни сесии с упражнения и с всяка изминала седмица увеличавайте времето, което отделяте за физическа активност. Бягайте около блока, ходете на фитнес, правете йога с приятели в парка. Всичко това действа благоприятно на метаболизма и цялостното състояние.


Пийте кафе, зелен чай и вода


Кофеинът, който се намира в кафето и чайовете, може да засили значително метаболизма. Не всеки реагира на кофеина по същия начин и също така се препоръчва да не се пият твърде много чаши кафе/кофеинови напитки на ден. Ако не сте фенове на кафето, зеленият чай също е опция.


Пиенето на повече вода също може да подобри метаболизма: комбинирайте повишената консумация на вода с повече храна, богата на фибри, за най-добри резултати.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: