Няколко съвета как да покажете своите интереси и хобита при търсене на работа

Няколко съвета как да покажете своите интереси и хобита при търсене на работа Снимка: Pixabay

Споменаването им във вашата автобиография или мотивационно писмо може да увеличи шансовете ви да получите покана за интервю за работа.

Работодателите инвестират в хора. А човекът не е сбор само от технически умения и перфектно овладян софтуер. Когато от някоя компания се заинтересуват от вашия профил, те ще искат да знаят дали сте уравновесен човек, дали ще можете да се впишете в екипа, към който ще се присъедините. Следователно те искат да знаят повече за вашите интереси и дейности извън работата ви, за да разберат кой всъщност сте вие.

При подбора на персонал някои специалисти също ще се поинтересуват от способността ви да балансирате между личния и професионалния си живот, за да се уверят, че вашите извънпрофесионални дейности няма да пречат на работата ви. Но същевременно и защото служител със собствени хобита и страсти е по-малко стресиран, по-креативен и по-мотивиран.

„Хората понякога се опасяват, че хобитата им „не са много интересни“, така че когато ги попиташ, те просто неясно изброяват няколко дейности. Но едно хоби винаги е интересно, когато навлезете в подробности и разберете причината човек да се вълнува от това", подчертава Грегоар Гамбато, експерт в Germinal.

Така че започнете с изброяване – първоначално само пред себе си, независимо колко незначителни могат да ви се струват вашите любими занимания: вашите доброволчески дейности, ритуалът ви с кръстословицата в неделя сутрин или вашите 8 години практика по грънчарство.

Научете повече за практиките и фирмената култура на компанията

Преди да кандидатствате, опитайте се да идентифицирате всички дейности, които конкретната фирма насърчава или подкрепя. Организира ли вътрешни спортни предизвикателства? Спонсорира ли ежегодно някакво събитие? Тази информация ще ви помогне да се ориентирате кои ваши области на интерес да подчертаете.

Говорете за хобитата си със страст                                                    

„В Germinal молим всеки кандидат, койно ни изпраща автобиография, да отговори на въпроса: „Кой опит те е белязал най-силно в живота ти?“ Не трябва да забравяме, че получаваме десетки заявления за една и съща позиция и е добре, когато има някой по-оригинален кандидат”, казва Гамбато и допълва: „Кандидатите за една и съща длъжност често имат доста сходни автобиографии, особено сред по-младите хора. В крайна сметка това, което може да ги отличи един от друг, са техните хобита.”

Обяснете защо харесвате тези дейности

Запитайте се: „Какво ме кара да се занимавам с това? Какво чувство минава през мен, когато го практикувам? Какво ми носи тази дейност като усещане и мога ли без нея?” Подкрепете думите си с примери. Да разкажете анекдоти в подкрепа на вашата гледна точка също е силно препоръчително. Внимавайте обаче да останете спонтанни и да не поднесете прекалено гладка и подготвена реч пред интервюиращия.

Покажете как адаптирате това хоби към живота си

Ако заниманията ви са ангажиращи, сега е моментът да успокоите събеседника си за връзката между тези страсти и работата ви. Трябва да го убедите, че сте организиран, балансиран човек и че вашите хобита са „плюс“, но не и пречка за вашата работа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: