Франция е в историческа рецесия

Франция е в историческа рецесия Снимка: Pixabay

През второто тримесечие БВП на страната се е свил с 13,8%. Това е по-малко от очакваното, но повече от средното за еврозоната.

Това е най-големият спад, наблюдаван от Втората световна война насам. През април френската икономика работеше само с 50% от нормалните си темпове. Някои сектори, като строителството или общественото хранене, по това време бяха напълно замрели.

Оттогава страната постепенно започна да се възстановява, като през юни потреблението на домакинствата се върна на нивото от февруари. Възстановяването е дори по-бързо от очакваното, защото прогнозираният спад на БВП за второто тримесечие бе от 17%.

„Ние не сме безсилни пред кризата. Ако вземем правилните решения, за да подкрепим търсенето и бизнеса, това ще даде резултати“, увери министърът на финансите Бруно Льо Мейр.

Въпреки това много фалити се очакват през септември, а Банк дьо Франс очаква безработица от 11,8% през първата половина на 2021 г. срещу 7,8% година по-рано.

„В Европа ясно се обособиха две групи - обяснява икономистът Шарл-Анри Коломбие от COE-Rexecode. - Страните от Северна Европа, включително Германия и Австрия, които бяха под карантина за по-кратко време или с не толкова драстични мерки, се очаква да претърпят спад на БВП от около 5% през 2020 г. Във втората група, която включва Франция, Италия и Испания, шокът ще бъде най-малко 8%. Лятото ще изясни картината, защото ще даде представа за въздействието на липсата на туристически сезон върху растежа." 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: