Milka няма право да продава квадратни шоколади, реши германският съд

Milka няма право да продава квадратни шоколади, реши германският съд Снимка: Pixabay

Германското правосъдие се произнесе в полза на марката Ritter Sport, на която принадлежи идеята за джобните шоколади с квадратна форма.

 Федералният съд в Карлсруе, най-висшата съдебна инстанция в Германия, постанови, че квадратната форма на шоколадите е отличителен знак на марката Ritter Sport и тя притежава изключителните права над нея.

Решението е студен душ за Milka. Появилата се в Швейцария през далечната 1901 г. марка шоколади, държана днес от мултинационалната компания Mondelez International със седалище в САЩ, вече няма право да продава квадратни шоколадови барове.

„От много години огромното мнозинство от потребителите свързва марката Ritter Sport с квадрадчето шоколад, дори ако то е обвито в бяла хартия без лого или надписи“, коментира и „Шпигел”.

Това е краят на десетгодишния съдебен спор между Milka и германската марка Ritter Sport, която оттук нататък остава единствената, която ще предлага на пазара шоколадови барове в тази форма.

През 1932 г. Клара Ритер и съпругът й Алфред започват производството на квадратни шоколади заради удобството на потребителите – по този начин шоколадите могат да бъдат пъхнати и в джоб, без да се счупят. През 90-те години на XX век, виждайки успеха на своя продукт, марката регистрира този формат. Но концепцията се харесва и на Milka и тя предприема редица юридически стъпки, за да оспори легитимността на патента.

Сега след решението на съда Milka ще трябва да се върне към класическата правоъгълна форма на продуктите си.


Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: