Няколко причини, които ни пречат да се насладим напълно на лятната си почивка

Няколко причини, които ни пречат да се насладим напълно на лятната си почивка Снимка: Pixabay

Какво ни пречи да се отпуснем и да се порадваме на ваканцията си.

Очаквате с нетърпение тези две седмици почивка. Говорите само за това, не спирате да мечтаете колко идеално ще бъде всичко. Но когато отпуската ви най-после започне, вие така и не успявате да се насладите истински на жадуваната ваканция. Оказва се, че заедно с куфарите си сте понесли със себе си и някои лоши навици и ежедневни неудобства, които са развалили цялото ви удоволствие. Кои са тези разрушителни елементи, враг на всяка лятна почивка?

 Твърде много очаквания

 Представяли сте си перфектното време с перфектния плаж и в добавка перфектния коктейл на перфектния шезлонг? Ето как може да се вкарате в капан и да развалите цялото изживяване. Психолозите твърдят, че когато проектираме твърде много очакванията си, когато идеализираме нещата, обикновено се сблъскваме с разочарование, защото реалността просто често е различна. Нужно е да оставим нещата да се случват и да запазим чувството си за хумор.

 Планирали сте абсолютно всичко

Разполагате само с една седмица за почивка и искате да използвате максимално времето си. Затова сте направили прецизна програма, която да следвате от първата до последната минута, и в нея няма място за непредвидени случайности. Въпреки че сте го направили с най-добри намерения, идеята може бързо да се превърне в източник на конфликти, особено ако сте в група.

 Има хора, които трябва да организират абсолютно всичко, за да се чувстват добре. Често пъти това е, защото се страхуват от неизвестното. Но това не е подходящо за всички и когато сте в група е необходимо да се уважават желанията и на другите хора. Освен това, ако оставите малко място и за спонтанност, това ще ви позволи да се насладите по-добре на настоящия момент. Затова вместо да държите да спазвате графика си на всяка цена, опитайте се да отпуснете малко юздите.

 Опитвате се да се придържате към обичайния ритъм на ежедневието си

 Излезте от рамките на ежедневното си темпо, вие сте в почивка! Какъв е смисълът да се ядосвате, ако сервитьорът се бави твърде много с поръчката, нали сега не бързате за никъде? Нека тялото и умът ви осъзнаят, че сте на почивка. Стресът и бързината създават безпокойство, а безпокойството е последното нещо, от което имате нужда, когато сте във ваканция.

Събуждате се по същото време 

Вие сте като часовник и неизменно се събуждате в 6:00. Ясно е, че тялото свиква с ежедневния ритъм и понякога е трудно да го препрограмираме, но това може да е доста смущаващо и да попречи на почивката ви, тъй като целият смисъл на ваканцията е всъщност да избягате точно от този обичаен ритъм. Опитайте се да се откажете от контрола и да се оставите да се събуждате естествено.

Не спирате да мислите за някаква недовършена служебна задача

Получава се така, че когато сме на работа, мислим за ваканция, а когато сме във ваканция, мислим за работа. Оставили сте нещо висящо и недовършено, следователно започвате да се чувствате стресирани, притеснени и в крайна сметка виновни. Вниманието ви е съсредоточено върху това, което не сте направили, затова не можете да се отпуснете напълно. Затова по възможност завършете текущите си задачи в работата, преди да заминете на почивка, а ако това не е възможно, се опитайте просто да не мислите за тях.

Плаши ви мисълта за завръщането ви след ваканцията

Остават ви още няколко дни на плажа, но вие вече очаквате завръщането към ежедневните си проблеми, които ще трябва да разрешите. Голяма част от летовниците, например, си представят как ще бъдат буквално затрупани от насъбралите се по време на отсъствието им задачи. Понякога това притеснение е само илюзорно, но се постарайте да изчистите от съзнанието си тези мисли. Тези страхове пораждат излишен стрес и ще ви попречат да се насладите на оставащите ви дни от почивката.

Твърде дълги ваканции

Когато сте планирали почивката си през май, ви е изглеждало добра идея да резервирате три седмици в някоя вила, но след две седмици в курортното градче установявате, че то не е толкова голямо и започвате да обикаляте в кръг. Скуката може да се прояви като усещане за празнота или самота. Това на свой ред може да доведе до хиперактивност, за да се избяга от това натрапчиво чувство, но в крайна сметка само ще се изтощите още повече. Затова предпочитайте качеството пред количеството.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: