Странностите на лидера с черния джип

Странностите на лидера с черния джип Снимка: pixabay.com

Президентът на Туркменистан е луд по колите.

Ако живеете в Туркменистан и притежавате тъмен автомобил, скоро ще трябва да го боядисате в бяло. Навярно. За това пише уебсайтът на правозащитната организация „Туркменска инициатива за правата на човека". Според директора на организацията Фарид Тухбатулин, засега само слух е съобщението, че от следващата година в Туркменистан ще бъде позволено шофирането единствено на бели автомобили, но въпреки това хората му се доверяват.

Режимът в Туркменистан попада в списъка на най-авторитарните в света. Президентът Гурбангули Бердимухамедов използва един специфичен управленски похват: в страната често се въвеждат регулации, които не са официално обявени, но на практика трябва да се спазват.

Председателят на опозиционната Републиканска партия Нурмухамет Хаманов, който живее в изгнание, казва, че президентът често изговаря само устно своите желания - и те стават закон. Тази практика била въведена от първия президент на Туркменистан Сапармурад Ниязов. 


Мухамедов отдавна се вълнува от автомобили. Той дори наложи забрана на вноса на превозни средства, произведени преди повече от две години. Фарид Тухбатулин казва, че в Туркменистан неофициално е забранено на жените да шофират. Сега към това ограничение се добавя и изискването колите да бъдат боядисани само в светли тонове - бяло, бежово, жълто или сребърен металик. 

Причината за въвеждането на тази мярка е максимално проста: „Гурбангули Бердимухамедов обича светли цветове", обяснява Тухбатулин. По същата причина и традиционните туркменски килими вече се тъкат не в тъмночервено, а в по-светли багри.

„Имаше и други разпоредби, които никой нормален човек извън Туркменистан не може да разбере“, спомня си Нурмухамет Ханамов. Така например в страната бил затворен циркът, била закрита Академията на науките и били отменени пенсиите- с мотива, че по-възрастните хора трябва да бъдат обгрижвани от децата си. Друг пример е законът, според който туркменска женаможе да се омъжи за чужденецсамо ако той открие сметка в страната и внесе в нея 50 000 долара. 

Когато Гурбангули Бердимухамедов пое властта през 2007 г., той отмени някои от налудничавите решения на своя предшественик. Бердимухамедов върна старите имена на месеците и възстанови пенсиите на гражданите.

Привържениците на туркменистанския президент днес твърдят, че плановете да се забранят тъмните автомобили също не са някаква нелепа прищевка на президента, а имат пряка връзка с горещия климат в страната. Известно е, че когато слънцето прижуря, по-здравословно е да се возиш в светла кола. 

„Този аргумент беше валиден, когато в автомобилите нямаше климатични инсталации. Вярвам, че определени хора, които – подобно на президента - искат да виждат около себе си само светли цветове, просто печелят пари", казва Фарид Тучбатулин. Според него президентът притежава няколко автомобила, сред които има и светли такива. Но първият лидер кара също така и един черен джип.


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: