След 30 години в океана ще има повече пластмаса, отколкото риба

След 30 години в океана ще има повече пластмаса, отколкото риба Снимка: pixabay

До 2050 г. количеството на пластмасовите отпадъци в световните океани може да надвиши броя на обитателите му, смятат изследователи от Фондация „Елън Макартур“, Оксфордския университет, университета в Лийдс и организацията Common Seas.

Според изследването само през 2016 г. в океана са били изхвърлени около 11 милиона тона пластмасови отпадъци. Прогнозите показват, че до 2040 г. този обем може да се утрои до 29 милиона тона и тъй като пластмасата не се разлага бързо, 600 милиона тона боклук ще плават във водите на световните океани. До 2050 г. рибата ще се окаже в малцинство.

Ние наистина вярваме, че промяната на системата на индивидуален принцип е напълно невъзможна. Затова се фокусираме върху промяната на правилата на играта и се опитваме да повлияем на възможностите, които компаниите предлагат на хората.

Фокусът е върху бизнеса и правителствата, защото те наистина могат да променят системата
“, казва Роб Опсомер, изпълнителен директор на отдела за пластмаса, мода и финанси във Фондация „Елън Макартур“.

Пластмасата уврежда морската екосистема, разграждайки се до микрочастици, които вече са проникнали във всички краища на океаните, засягайки най-малко 600 вида животни и риби. Боклукът влиза в стомаха на рибата и след това влиза в човешката храна.

Мерките за намаляване на производството на пластмасови изделия (като сламки и чаши) не са особено полезни. Големите корпорации се опитват да се откажат от пластмасата, но в следващите години това ще помогне да се намали изтичането на пластмаса в океана само със 7%.

Изследователите препоръчват да се възприеме интегриран подход на кръговата икономика, който преосмисля пазара на пластмаси. Такъв план изисква бизнесът и корпорациите да елиминират всякаква ненужна пластмаса, а не само чаши и торбички.

Според Oпсомер досега 850 организации са одобрили метода на кръговата икономика, а около 20% от световните производители са се ангажирали да следват плана. Но са необходими много повече компании, за да се спре процесът на замърсяване на океаните до 2040 г.

Във Фондация „Елън Макартур“ са уверени, че предприятията и правителствата трябва изцяло да променят начина, по който рециклират и използват повторно пластмасата, да променят инфраструктурата за събиране и изхвърляне на съществуващите пластмасови отпадъци, което може да струва около 30 милиарда долара.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: