Кои професии са най-търсени след пандемията

Кои професии са най-търсени след пандемията Снимка: Photo by CoWomen on Unsplash

Работният свят се променя, а някои сектори са в много по-силна позиция от други.

Според последния доклад за пазара на заетостта от уебсайта CV-Library, броят на свободните работни места във Великобритания е намалял с 62,7% през второто тримесечие на 2020 г. Докладът представя преглед върху секторите, където възможностите на работното място може да се увеличават или намаляват. И така, с повече хора, които се борят за работа, кои индустрии всъщност наемат персонал?


IT и дигитални технологии


От софтуерни инженери, през уеб разработчици, до специалисти по онлайн сигурност, този сектор се разширява. Дигиталните умения са необходими във всички индустрии, от електронната търговия до автоматизирането на процесите във фабриките.


Окуражаващо е, че виждаме индикации за растеж на роли като IT професионалисти и дизайнери, което ще бъде от решаващо значение за много фирми, тъй като те се адаптират да посрещнат предизвикателствата на променения пазар“, казва Нийл Карбери, изпълнителен директор на Recruitment and Employment Confederation (REC), която следи броя на активните обяви за работа във Великобритания. Но казано с повишено внимание, в сектора има и много конкуренция.


Шофьори за доставки/куриери


От началото на ограничителните мерки през март всички пазарувахме много повече онлайн и това води до увеличение на хората, наети в сектора. Онлайн гигантът Amazon е създал 15 000 нови работни места на пълно и непълно работно време в центрове за изпълнение на заявки в Обединеното кралство, където се обработват поръчките, и в неговата логистична мрежа.


Междувременно компанията за доставки Hermes създава 10 500 работни места, тъй като, изглежда, ще наеме 1500 щатни служители в цялата си мрежа за доставка и централен офис, както и 9000 куриери на свободна практика.


Супермаркети/хранителни стоки на дребно


Със затворени кръчми и ресторанти по време на карантината, всички ядохме у дома много повече. И увеличеното търсене на хранителни стоки доведе до „индиректно въздействие в търсенето на работни места", казва Ричард Лим, изпълнителен директор на анализаторите Retail Economics.


Супермаркетите са наели повече от 50 000 работници по време на епидемията от коронавирус и докато много от тях са били на временни длъжности, са създадени и работни места на пълен работен ден. „Увеличението на работните места за продажби на хранителни продукти на дребно е в три различни области: в магазина - зареждане на рафтове, онлайн обработка на поръчки в огромните нови складове, които се появиха, и в логистиката, която доставя храна до вратите на клиентите", казва г-н Лим.


Шофьори на тирове 


Според последното проучване на REC шофьорите на големи товарни автомобили са много търсени и този работен сектор се свързва с много от споменатите по-горе. Независимо дали става въпрос за откарване на стоки до склад на Amazon, които трябва да бъдат съхранени и след това поръчани от клиенти, или се извършват допълнителни доставки до отделни супермаркети, стоките се преместват по шосе, а шофьорите са търсени.


Според REC тези, които могат да ремонтират превозни средства, също се търсят от работодателите. Търсенето идва на фона на предупрежденията в бранша през последните няколко години, че има остър недостиг на водачи.



Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: