Как напредналите технологии ще се отразят на изкуствата в близкото бъдеще

Как напредналите технологии ще се отразят на изкуствата в близкото бъдеще Снимка: Pixabay

Откакто светът живее в условията на пандемия, организациите, свързани с изкуствата, се оказаха изправени пред сериозни предизвикателства поради принудителното им преминаване към все по-голяма дигитализация.

В тази ситуация на тях им се налага да преосмислят и реорганизират цялостната си дейност, за да отговорят на новите реалности в глобалната криза. Бюджетите на арт галериите бяха замразени, изложбите и огромен брой съпътстващи проекти бяха отменени или отложени във времето, а бизнес плановете и кампаниите за набиране на средства силно пострадаха.

Като се има предвид, че съвременното изкуство е обвързано в много голяма степен с използването на физическите пространства, социалното взаимодействие, както и с преминаването на междудържавните граници, блокирането заради пандемията предизвика пагубни затруднения в сектора. Безпрецедентната ситуация извади на повърхността редица проблеми и изправи галериите пред важни въпроси, касаещи тяхното бъдеще.

Какви решения могат да бъдат предложени за възстановяване на сектора?

В опит да очертае алтернативи за бъдещето лондонската галерия за съвременно изкуство Serpentine Galleries е изготвила доклад, фокусиран върху влиянието на технологиите върху изкуствата. В него са посочени няколко варианта за раздвижване в сектора в близко бъдеще.

Ясно е, че изкуството обикновено страда от недостатъчно инвестиране и бавна адаптация към дигиталния свят в сравнение с други сфери на дейност.

Сега галериите отново отварят врати. Но без надеждна ваксина или лечение за COVID-19 и предвид опасността при увеличаване на заболеваемостта да се налага отново и отново да бъдат затваряни, е очевидна необходимостта от сериозна промяна за дългосрочното им оцеляване. Изложбите и културните фестивали все повече ще се превръщат в дигитални преживявания, но на тях ще им бъде много трудно да се състезават за вниманието на аудиторията наред с онлайн сериалите на Netflix, с онлайн видео игри като Fortnite или симулации от типа на Animal Crossing. 

Необходимостта от препозициониране в тази ситуация е въпрос на оцеляване. Фактът, че никоя институция до този момент все още не е обединила сили (и бюджети), за да насочи трафика към споделена онлайн програма, е само един пример за липсата на стратегическо мислене в сектора.

Не е преувеличено да се каже, че се намираме в момент от историята, в който изкуството е изправено пред необходимостта от спешна ревизия. Използването на съвременни технологии от художниците и нарастващият интерес от страна на технологичния сектор към развитието на собствена инфраструктура за съвременно изкуство дестабилизират системата на изкуството такава, каквато я познавахме доскоро.

Затова в доклада си Serpentine Galleries обобщават три модела, по които според тях е възможно да се оформи обмяната на идеи и информация между изкуството и модерните технологии през следващото десетилетие:

Изкуството може да бъде източник на възможности за технологичния сектор

Днес технологичният сектор навлиза  все по-усилено във финансите, здравеопазването и образованието. Например Amazon е готов през следващата година да направи сериозен пробив в здравеопазването, както подчерта професорът по маркетинг в Нюйоркския университет Скот Галоуей в неотдавнашния си доклад на дигиталната конференция „Четиримата конника в света след коронавируса“ („The Four Horsemen Post-Corona”).

Би трябвало да очакваме интеграция и на културния сектор, по-специално на онези институции, които са хранилища на исторически знания. Например съвременните биотехнологии могат да взаимодействат активно с природонаучните музеи по отношение на опазването на застрашените видове и съхраняването на огромната база данни за видовете. Това сътрудничество може да бъде основа за активни научни проучвания и биотехнологични стартъпи.

Амбициозни мащабни арт проекти скоро могат да бъдат представени директно пред платежоспособна публика

Появяват се нов тип артисти, предлагащи увлекателен хибрид между изкуството и  дигиталните технологии, които демонстрират повече гъвкавост в новите реалности. Пример за това са арт студиото Art stack или интердисциплинарният арт колектив на teamLab.

Изкуството е стратегически културен актив

Какво трябва да се направи, за да се съхрани и увеличи историческата стойност на публичното изкуство в този момент на ускорена промяна? Един от пътищата може да бъде разглеждането на ролята на изкуството като мост между иновациите и обществото и насочването им към общото благо с минимизиране на възможните им разрушителни въздействия.

Така или иначе нито едно от тези решения не може да бъде осъществено бързо, но е ясно, че изкуството трябва да има проактивна позиция, за да излезе от сегашната ситуация на застой.

 


Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: