Най-скъпият бърбън в света бе продаден на благотворителен аукцион

Най-скъпият бърбън в света бе продаден на благотворителен аукцион Снимка: Michter's


На прага на XXI век малко хора даваха стотици долари за бутилка бърбън. Или за ръжено уиски. Днес 10-годишните издания на производителя на уиски - и в двете категории - са практически невъзможни за намиране на цена на дребно от 130 долара.


Базираната в Луисвил марка обаче е вдигнала летвата за висококачествен алкохол. Миналата седмица на благотворителен търг в Лондон те продадоха първата по рода си частна селекция - 10-годишен Kentucky Straight - за близо 210 000 долара. „Това е най-високата цена, платена някога на търг за един барел бърбън където и да е по света, далеч надвишаваща предишните рекорди“, според Джъстин Слоун, съосновател на Justin's House of Bourbon - търговец на дребно в Кентъки, специализиран в редки и стари бутилки уиски.


В допълнение към частния барел, от Michter's Distillery са дарили повече от половин дузина други специализирани артикули за 50 Best for Recovery. Събитието се възползва от световни специалисти по хотелиерство, засегнати от пандемията COVID-19. Постъпленията от търга ще бъдат изплатени или чрез директни безвъзмездни средства в размер до 5000 долара за независими ресторанти и барове, или косвено чрез дарения за организации с нестопанска цел.


Други бутилки, продавани на търг, включват колекция от най-редките им версии: 20-годишни и 25-годишни Straight Bourbons, 25- годишно Straight Rye и заветното Celebration Sour Mash. Продадени заедно, тези четири етикета достигат стойност от 21 451 долара. Първата по рода си бутилка от 24-годишно донесе малко над 15 000 долара. 


Общо дестилерията събра 271 859 долара за благотворителната цел. „Michter's се ангажира да направи всичко възможно, за да подкрепи собствениците на барове и ресторанти през този невъобразимо труден момент - заяви Мат Маглиоко, изпълнителен вицепрезидент на Michter's. - Макар ние да не предлагаме частни селекции за барели като стандартна политика, направихме изключение за тази изключително важна инициатива. Резултатите са свидетелство за глобалната общност на колекционерите на Michter's, които се активизираха масово, за да подкрепят сектора на хотелиерството в периода на най-голяма нужда.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: