До 2100 г. полярната мечка може да изчезне

До 2100 г. полярната мечка може да изчезне Снимка: pixabay.com

Топящите се ледове водят до недостиг на храна.

Постепенното изчезване на местообитанието им поради стопяване на морския лед намалява времето, което мечките имат за лов на тюлени, заявиха учените в доклад, публикуван в Nature Climate Change.

„Мечките са изправени пред все по-дълъг период на гладуване, преди ледът да замръзне, за да могат те да се завърнат за храна", заяви Стивън Амструп, главен учен от Polar Bears International, който излезе с проучването пред AFP.

Но с глобалното затопляне периодът от време без лед продължава и по-дълго. Неспособни да намерят алтернативен хранителен източник на тюлени, все повече и повече гладни мечки започват да се отдалечават от обичайните си територии.
 

Според съвременните тенденции полярните мечки в 12 от 13 анализирани субпопулации ще намалеят в рамките на 80 години вследствие на галопиращия темп на промяна в Арктика, която се затопля два пъти по-бързо от планетата като цяло, показва проучването

„Преценявайки колко слаби и колко тлъсти могат да бъдат полярните мечки и моделирайки тяхното използване на енергия, ние успяхме да изчислим праговия брой дни, през които полярните мечки могат да издържат без храна", казва водещият автор Питър Молнар, професор в Университета в Торонто.

Женските са най-тежко засегнати от феномена, тъй като през есента се крият в гъсталаците, в подготовка да родят в средата на зимата, и се появяват през пролетта с малките си, сочи проучването.

„След това те трябва да хванат достатъчно тюлени, за да натрупат достатъчно мазнини и да произвеждат достатъчно мляко, за да хранят малките си през лятото", каза Амструп.

До 2100 г. новородените „ще бъдат сериозно компрометирани или ще изчезнат, освен в субпопулацията на остров „Кралица Елизабет" в Арктическия архипелаг на Канада", добави той.

Сценарият в проучването предвижда средната повърхностна температура на земята да се покачи с 3,3 °C над показателя за доиндустриален период, като  температура от - 1 °C досега е причинила топлинни вълни и суши.

Учените рисуват мрачна картина - ако продължим по същия път, дори и да ограничим глобалното затопляне при 2,4 °C, което е с 0,5 °C над целите, очертани в Парижкото споразумение, това вероятно би довело само до забавяне на смъртта на  полярните мечки.

„Единственият начин да ги спасим е да защитим местообитанието им, като спрем глобалното затопляне", каза Амструп.

„Ако по някакъв начин, дори чрез магия, морският лед може да се поддържа дори с повишаване на температурите, полярните мечки ще са добре."


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: