Оксфордският университет с нова ваксина срещу COVID-19

Оксфордският университет с нова ваксина срещу COVID-19 Снимка: pixabay.com

Ваксината произвежда антитела.

Учени от Оксфордския университет казват, че тяхната експериментална коронавирусна ваксина в ранно клинично тестване е предизвикала защитен имунен отговор при стотици хора.

Британските изследователи за първи път започнаха да тестват ваксината през април при около 1000 души, половината от които получиха експерименталната ваксина.

Такива ранни проучвания обикновено са предназначени само за оценка на безопасността, но в този случай експертите също търсеха да видят какъв имунен отговор е провокиран.

В проведеното експертно изследване, публикувано в понеделник в медицинското списание Lancet, учените твърдят, че тяхната експериментална ваксина COVID-19 предизвиква двоен имунен отговор при хора на възраст от 18 до 55 години.

„Ние виждаме добър имунен отговор при почти всички“, казва д-р Адриан Хил, директор на института „Дженър“ в Оксфордския университет. И допълни, че се получават неутрализиращи антитела - молекули, които са ключови за блокиране на инфекцията. В допълнение, ваксината също предизвиква реакция в Т-клетките на тялото, които помагат да се преборят с коронавируса.

Той каза, че все още се провеждат по-големи изпитвания за оценка на ефективността на ваксината, в които участват около 10 000 души във Великобритания, както и участници в Южна Африка и Бразилия. Предстои да се започне още едно голямо тестване в САЩ, което има за цел да работи с около 30 000 души.

Д-р Хил каза, че ваксината изглежда произвежда сравнимо ниво на антитела с тези, произведени от хора, които са се възстановили от инфекция на COVID-19, и се надява, че Т-клетъчният отговор ще осигури допълнителна защита.

„Има все повече доказателства, че наличието на Т-клетъчен отговор, както и антителата, може да бъде много важно за контролирането на COVID-19“, казва Хил. Той предположи, че имунният отговор може да се засили след втора доза за около четири седмици.

Ваксината на Оксфорд е предназначена да намали болестта и нейното разпространение. Използва се безвреден вирус - вирус на настинка от шимпанзе, проектиран така, че да не може да се разпространи - за пренасяне на протеина на коронавирус в тялото, който трябва да предизвика реакция на имунната система.

Оксфорд си партнира с производителя на лекарства AstraZeneca за производството на ваксината им в световен мащаб и  компанията вече се ангажира да направи 2 милиарда дози.

Изказвайки се на брифинг на Световната здравна организация (СЗО) в понеделник, д-р Майкъл Райън от Програмата за извънредни ситуации на здравеопазването на СЗО каза: „Мисля, че това е добра новина. Имаме 23 ваксини срещу COVID-19 в клинично развитие. Към днешна дата имаме само една кандидат-ваксина, където данните от фаза първа са налични в рецензирани журнали.
Данните са много нови. Ние приветстваме проучването и поздравяваме колегите си от института „Дженър" на Оксфордския университет, ваксинната група в Оксфорд и очевидно нашите колеги от AstraZeneca, че са получили тези данни там."

Той добави: „Има много дълъг път. Това са проучвания на първа фаза. Сега трябва да преминем в по-мащабни изпитания в реалния живот, но е добре да видим повече данни, повече продукти, преминаващи в тази много важна фаза на откриване на ваксина, и поздравяваме колегите за постигнатия напредък.“

Множество държави, включително Германия, Франция, Нидерландия, Италия, САЩ и Великобритания, сключиха сделки за получаване на стотици милиони дози от ваксината - която все още не е лицензирана - с първите доставки, планирани за есента. Британските политици обещаха, че ако ваксината се окаже ефективна, британците ще бъдат първите, които ще я получат.

Около дузина различни експериментални ваксини са в начален стадий на човешки тестове или са готови да започнат, най-вече в Китай, САЩ и Европа, с десетки повече в по-ранните етапи на развитие.

Д-р Ибрахима Сосе Фол, помощник-генерален директор на Спешната помощ на СЗО, подчерта, че макар успехите в изследването на ваксините да са важни, глобалната общност може да свърши много работа, за да постави пандемията от коронавирус под контрол.

„Никой инструмент, нито един инструмент никога не може да замести хората. Хората са най-важното оръжие, с което се борим срещу епидемиите“, каза той.

„Ваксините и лекарствата, лекарствата са също средства за обществено здраве ... ние просто не можем да чакаме, докато се появи ваксина, за да спаси живота. Трябва да започнем да спасяваме живота в момента с инструментите, с които разполагаме. Това правим и това продължаваме да правим. 
Разбира се, изследванията за лечение, терапии и ваксини са много важни, но има неща, които можем да направим. Имаме много примери за опасни патогени, които бяха поставени под контрол още преди да се появи ваксина за тях." 

Давайки примери като еболата и западната нилска треска, той каза, че изпитването, изолацията, проследяването на контакт и хигиената са от съществено значение за борба с пандемията.

Британските представители заявиха в понеделник, че също са подписали споразумение за закупуване на 90 милиона дози експериментални ваксини COVID-19, разработени от фармацевтичния гигант Pfizer и други.





 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: