Израел одобри споразумение с Кипър и Гърция за газопровода EastMed

Израел одобри споразумение с Кипър и Гърция за газопровода EastMed Снимка: pixabay

Споразумението предвижда и присъединяването на Италия към проекта.
Израелското правителство одобри рамковото споразумение между еврейската държава, Гърция и Кипър за изграждането на газопровода EastMed, което беше подписано от министрите на трите държави на 2 януари в Атина и предвижда Италия също да се присъедини към проекта.

Според Haaretz израелският кабинет е одобрил споразумението за газопровода на седмично заседание на 19 юли. Сега документът трябва да бъде одобрен от регулаторните органи на страната преди окончателното одобрение в Кнесета (парламента).

Министърът на енергетиката Ювал Щайниц, цитиран от Haaretz, нарече одобрението на кабинета на министрите на газопровода в Източното Средиземноморие „исторически крайъгълен камък в превръщането на Израел в страна износител на енергия“.

Кипърските парламентаристи ратифицираха споразумението за изграждането на газопровода на 17 юли, след като то бе одобрено от правителството на островната държава в края на май. Гръцкият парламент ратифицира документа на 14 май.

Предполага се, че тръбопроводът EastMed ще позволи да започнат доставки от израелското находище „Левиатан" и кипърското „Афродита" през островите Кипър и Крит до континенталната част на Гърция и, вероятно, ще доставя газ и в Италия.

Изграждането на този газопровод с дължина 1900 км, от които 1300 км ще бъдат положени под вода и 600 км по суша, ще трае около седем години и ще струва около 7 млрд. долара. Проектният капацитет е 10 милиарда кубически метра газ годишно.

Споразумението за изграждането на газопровода в Източното Средиземноморие беше подписано на 2 януари 2020 г. в Атина от три страни: Гърция, Кипър и Израел. Смята се, че проектът се подкрепя и от Италия, но Рим все още не е подписал споразумението.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: