Ще донесат ли надежда отчетите за приходите?

Ще донесат ли надежда отчетите за приходите? Снимка: Photo by William Iven on Unsplash

(Седмичен пазарен коментар 21.07)


Индекси


През изминалата седмица, докато Европа и Съединените щати постигнаха напредък, Азия беше поразена от нарастващо китайско-американско напрежение. Nikkei върна част от печалбите си от началото на седмичната последователност, но все пак успя да пожъне 1,8% през последните пет сесии. Hang Seng е спаднал с 2,26% за същия период, а Shanghai Composite е спаднал със 7,6% след 7,3% ръст през миналата седмица.


В еврозоната всички индекси се възстановиха. CAC40 спечели 1,7%, Dax - 2,1%, и Footsie - 2,3%. Испания също спечели 1,2%, а Италия - 2,8%.


В САЩ Nasdaq100 регистрира седмична загуба от около 2,4%, докато Dow Jones спечели 2,2%, а S&P500 - 0,8%.


Стоки


Цените на петрола се движат бавно, компенсирани от отново нарастващите опасения за коронавирус, докато ОПЕК продължава да намалява производството следващия месец. В САЩ седмичните акции рязко паднаха (-7,5 mbpd), но това отчасти се обясни със спада на вътрешния внос. Brent се търгува с 43 USD за барел, докато WTI се търгува около 40 USD.


Според проучване на Световния съвет за злато, 20% от централните банки планират да купуват злато до края на годината. Следователно златният метал все още е търсен и все още се опитва да достигне 1800 долара. Среброто също записа още една печалба от 19,15 долара.


Дойде време за консолидация на индустриалните метали - повече от законна пауза след ралито, постигнато от цялото отделение. Медта отново е на стойност 6385 долара, никелът стигна до 13 200 долара, докато алуминият се търгува на 1627 долара за тон.


Пазари на акции


Основана през 1978 г., френската биотехнологична компания Stedim е включена в списъка на Парижката фондова борса през 1994 г. Около 13 години по-късно тя се обединява с отдела по биотехнология на германската група Sartorius AG, за да създаде Sartorius Stedim Biotech (SSB), която е специализирана в оборудване на биофармацевтичната индустрия. Със собственото си производство и научноизследователска и развойна дейност в Европа, Северна Америка и Азия, както и с международна дистрибуторска мрежа, новата група се отличава със световния си бизнес, въпреки 33-процентовия дял в САЩ.


За финансовата 2019 г. SSB постига оборот от 1,44 милиарда евро, потвърждавайки повтарящ се двуцифрен растеж. При очакван нетен марж от 18,1% за 2020 г. нетната печалба трябва да скочи с 35%. Несъмнено непрекъснатото покачване на цената на акциите през последните 10 години (+ 4450%) даде напрегната оценка (76 от PER за 2020 г.), като инвеститорите плащат цената на растежа.


Като доказана стойност, акцията на базираната в Обан компания се радва на изключителни резултати от 1 януари с възвръщаемост от 82%, което й дава историческа капитализация от 25 милиарда долара.


Пазар на облигации


Пазарните участници, изглежда, настървено очакват резултатите от срещата на върха на ЕС. Размишленията в Брюксел се фокусират върху предложения фонд за възстановяване на ЕС и дългосрочния бюджет за периода 2021-2027 г. И двете теми наскоро бяха противоречиви поради появата на група от четири страни, които досега се противопоставиха на предложението на Европейската комисия.


От страна на ЕЦБ Лагард заяви, че несигурният характер на икономическото възстановяване в еврозоната оправдава изключително висока степен на парични стимули. Ето защо правителствата в еврозоната ще се възползват от покупки от ЕЦБ поне до лятото на 2021 г., което ще поддържа ниските проценти като цяло.


През седмицата различните европейски показатели остават стабилни, като германския Bund, който остава балансиран на -0,46%. Отрицателната територия е потвърдена за френската OAT на -0,15%. Имаше също много малък спад в десетгодишните проценти за Испания (+ 0,40%) и Италия (+ 1,91%). В Швейцария същата референция е -0,50%.


В Съединените щати пазарът на облигации също е стабилен, с Tbond на 0,60%. Обещанието на Фед да подкрепи пазара на корпоративни облигации породи силна подкрепа за пазара на облигации.


Forex пазар


Равновесието доминира в търговията на валутния пазар. От една страна, стоят сигурни убежища, които запазват отбранителните си качества, а, от друга - валути, които възстановяват всякакви добри икономически или здравни новини. Изпълнението на паунда е изключение, като намалява спрямо всички свои колеги. Британската икономика е в деликатно състояние. Между март и май, в резултат на коронавирусната криза, брутният вътрешен продукт се понижи с 19,1% в сравнение с предходните три месеца - и бъдещето изглежда мрачно.


Според прогнозите на фискалните служители страната е на прага на най-лошата си рецесия от триста години с годишно свиване на БВП от над 10%. Шокът от коронавируса се усложнява от заплахата от нерегулиран Brexit. В момента паундът се търгува на стойност 1,26 GBP срещу долара.


Шведската крона се превърна в една от печелившите валути след глобалното сдържане със значителни печалби от долара. При последните си ниски стойности в началото на март USD/SEK се търгуваше на 10,40 SEK, сега се търгува само 9,1 SEK за търговия с долар. Тази печеливша серия се потвърждава спрямо единната валута, тъй като шведската валута премина от 11,2 шведски крони до 10,35 шведски крони към еврото.


Еврото е в положителна тенденция спрямо долара на стойност над 1,14 USD. Форекс трейдърите се позиционират срещу единната валута на няколко часа от решаващата среща на върха за континенталния план за възстановяване. Еврото е позиционирано за печалби спрямо йената на 122 JPY (+150 базисни пункта) и спрямо швейцарския франк (CHF 1,08), знак за облекчаване на стреса на финансовия пазар.


Икономически данни


Статистиката за миналата седмица беше смесена в Китай с търговски баланс от 329 милиарда долара спрямо очакваните 410 милиарда долара. Продажбите на дребно намаляха с 1,8%, докато пазарът очакваше + 0,5%. От друга страна, БВП надхвърли очакванията на + 3,2%, като равнището на безработица е 5,7%.


В еврозоната промишленото производство нарасна с 12,4% (консенсус 14,9% спрямо -18,2% миналия месец). Търговският баланс беше малко по-добър от очакваното, с излишък от 8 милиарда евро.


След европейската среща на върха търговците започнат да следят по-усилено индексите Flash PMI за производство и услуги в петък (24 юли).


В САЩ повечето от данните надвишават очакванията, като например индексите за производството на Емпайър Стейт (17,2) и PhillyFed (24,1), промишленото производство (+ 5,4%) и продажбите на дребно (+ 7,5%). Индексът на Мичиган излезе 73,2 спрямо очакваните 79. Тази седмица пък статистиката ще се съсредоточи върху жилищните индекси и индексите за производство и услуги Flash PMI.


Ще донесат ли надежда отчетите за приходите?


Пазарите показват известна устойчивост. В този несигурен контекст това дава надежда на инвеститорите за ефективно възстановяване. Надежда, която е засилена от централните банки, които постоянно отблъскват границите на паричната политика.


Независимо от това, на този етап от възстановяването катализаторът трябва да се намери не само под формата на V-образно възстановяване, но и в способността на компаниите да се развиват през втората половина на 2020 г. или дори 2021. Следователно този тримесечен епизод трябва да даде светлина на тази икономическа и здравна среда, която все още до голяма степен е неясна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: