Младите швейцарци намират Facebook за скучен, но обожават TikTok

Младите швейцарци намират Facebook за скучен, но обожават TikTok Снимка: Pixabay

Най-популярната социална мрежа сред младите хора в Швейцария се оказа китайската платформа TikTok, сочи ново проучване. Сред 421-те онлайн услуги, намерили място в изследването, Facebook изненадващо се нарежда на последна позиция.

TikTok се радва на най-голяма популярност сред швейцарските младежи до 26-годишна възраст, според ново проучване, проведено от агенция Havas, резултатите от което бяха публикувани на 17 юли. Изследването се провежда за девета поредна година и в него са взели участие повече от 3200 души. Те трябвало да отговорят на въпроси, свързани с използването на  общо 421 дигитални услуги, предлагани в страната от различни онлайн платформи.

Instagram се нарежда на второ място, но е влошила показателите си спрямо предходни проучвания вероятно заради все по-голямата й комерсиализация. Това е отблъснало голяма част от потребителите и те са свалили доверието си от нея, посочват социолозите. Въпреки това Instagram все още се представя добре, особено на фона на други социални мрежи, които регистрират отлив на посетители.

Интересът към приложението за споделяне на снимки и видео Snapchat, например, силно е намалял през последните месеци. Безспорно обаче най-слабо сред младото дигитално поколение се представя Facebook, най-голямата в световен мащаб социална мрежа, която, оказва се, е дотолкова безинтересна за младежите, че се нарежда на незавидното последно място сред всичките 421 платформи, фигурирали в анкетата.

Сред другите дигитални марки услугата Spotify, предлагаща стрийминг на музика, уебсайтът за видеосподеляне Youtube, стрийминг медията Netflix и приложението за разплащане Twint се радват на голям брой почитатели. На другия полюс са финансовите компании за дигитални плащания Revolut, N26 и Neon и професионални приложения като Xing и Numbrs.

В проучването се припомня, че лидерът в класацията TikTok е собственост на китайската технологична компания ByteDance и през януари е наброявал близо 800 милиона потребители в цял свят. Платформата често се е сблъсквала с проблеми заради връзката си с Китай.

Така например неотдавна президентът Доналд Тръмп заяви, че проучва възможността за забрана на TikTok на територията на САЩ заради съмнение, че шпионира в полза на Пекин. Тогава от компанията заявиха категорично, че те никога не са споделяли данни с китайските власти и че в бъдеще не възнамеряват да променят тази си политика.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: