Swissport съкращава над 4500 работни места във Великобритания

Swissport съкращава над 4500 работни места във Великобритания

® Levaco

Фирмата за наземно обслужване на летища започва процес на консултации за борба с коронавирусната криза.


Компанията за наземно обслужване на летища Swissport планира да съкрати над 4500 работни места в Обединеното кралство, тъй като авиационната индустрия претърпява негативни последствия от пандемията от коронавирус.


Компанията, която се занимава с услуги като пътнически багаж и товари за авиокомпании, започна процес на консултации в сряда (24 юни), който се очаква да доведе до съкращаване на 4556 работници, повече от половината от работната й сила (с 8500 места) във Великобритания.


Swissport вече беше под натиск в началото на кризата, когато сривът на регионалната авиокомпания Flybe изложи на риск по-малките летища във Великобритания. Приземяването на огромно количество самолети поради блокирането на Обединеното кралство заличи приходите на много авиокомпании и техните доставчици.


Някои от най-големите операции на Swissport включват услуги на летищата в Лондон, Манчестър, Нюкасъл, Единбург и Глазгоу, както и множество регионални летища. Компанията отказа да даде подробности какви точно ще бъдат съкратените работни места.


Преди кризата Swissport работеше около с 64 000 работници в световен мащаб. Последните съкращения ще засилят натиска върху правителството за подкрепа на авиационната и космическата промишленост, която вече търпи десетки хиляди загуби на работни места. 


Авиокомпаниите British Airways и Virgin Atlantic планират да съкратят съответно 12 000 и 3000 работни места, а производителят на реактивни двигатели Rolls-Royce има 9000 излишни места поради намаляващото търсене на нови двигатели и свързаната с тях поддръжка.


Смята се, че правителствената схема за запазване на работни места заради коронавируса е изплатила заплатите на 59 000 работещи в авиационната индустрия. Планираният край на схемата в края на октомври обаче подтикна много компании да започнат да съкращават работниците си, като се има предвид, че обемите в някои отрасли не се очаква да се възстановят до нивата на 2019 г. в продължение на години.Прочетете още за:
авиация бизнес коронавирус

  0 
  2