Икономиката на Франция ще се свие с 11% през 2020 г.

Икономиката на Франция ще се свие с 11% през 2020 г.

® Era

Това заяви Бруно Льо Мер, министър на икономиката и финансите.

„Бяхме поразени силно от вируса. Предприехме ефективни мерки за защита на здравето на французите, но икономиката беше почти напълно спряна за три месеца. Ще платим за това с темповете на икономически растеж", заяви Льо Мер, изказвайки се по радиостанция RTL.

През първото тримесечие втората най-голяма икономика в еврозоната се сви с 5,3% в сравнение с предходния тримесечен период, най-бързия темп от 1968 г.

През IV тримесечие на 2019 г. БВП на Франция падна с 0,1%. Спадът през второто тримесечие поред означава техническа рецесия.

В средата на март френското правителство наложи строги мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса. Въпреки че рестрикциите започнаха да се премахват в страната от 11 май, до края на 2020 г. се очаква спадът на БВП на Франция да бъде 11%, а не 8%, както се предполагаше по-рано.

Досега Франция е похарчила 450 милиарда евро за мерки за подпомагане на икономиката, за да издържи на въздействието на пандемията. „От икономическа и социална гледна точка най-лошото тепърва предстои“, каза Льо Мер.

Правителството се опитва да избегне поредица от фалити в сектора на търговията на дребно, като търси купувачи за големите вериги  за дрехи „Камайо", „Конфорама" и „Ла Хале", където работят хиляди хора.

Правителството също така иска своите автомобилни гиганти като Renault и Peugeot Group да фокусират производството във Франция. В момента Renault обсъжда държавен заем от 5 милиарда евро. Правителството също така одобри спасителна сума в размер на 7 милиарда евро за превозвача Air France. Властите подготвят мерки и за подпомагане на космическата индустрия.Прочетете още за:
икономическа криза мерки Франция

  0 
  4